Знаете ли, че Украйна…

Украйна е най-голямата европейска страна.

Територията ѝ включва ¼ от световния чернозем.

Тя е сред първите страни в света – производители на зърно (най-вече ечемик), захарно цвекло, растителни мазнини, свинско месо, захар и картофи.

На територията на Украйна се намират най-големите в света запаси от манганова руда – почти 11% от обема манганова руда в световен мащаб.

Украинското конструкторско бюро „Антонов” създава самолета с най-голяма товароподемност в света – Ан-225 „Мрія” („Мечта” – укр.) Разработен е за транспортиране на космически кораби. Сега „Мрія” се използва за търговски цели.

AN-225

 

Украинецът Пилип Орлик е автор на първата в света Конституция. На 5 април 1710 г . той е избран за хетман на Запорожката войска. Същият ден той огласява „Конституция на правата и свободите на Запорожката войска”. Конституцията на САЩ е приета през 1787 г., на Франция и Полша – през 1791 г.

ORLIK

 

В Украйна през 1814 г. Петро Прокопович създава първия рамков кошер. Украйна заема постоянно място в тройката на световните лидери по производство на мед и първо място в света по производство на мед на човек от населението. По тези показатели тя далеч изпреварва всички останали европейски страни.

MED

 

Първата газова лампа за домашно използване е създадена в Украйна, в гр. Лвов от аптекарите Игнатий Лукасевич и Ян Зех през 1853 г. През същата година в лвовската болница е направена първата операция на газова лампа. Скоро след това газовата лампа е представена на международна изложба в Мюнхен, където е била отличена със специална грамота.

GAZ LAMPA

 

Киевската станция на метрото „Арсенална” е най-дълбоката в света – разположена е на 105 м под земята.

Arsenalna

 

Украинският народен инструмент трембита е най-дългият духов музикален инструмент в света.

TREMBITA

 

Най-дългият тролейбусен маршрут в света – 86 км – свързва украинските градове Симферопол и Ялта.

TROLEI

 

Най-старата известна на учените карта, както и най-старото селище на Homo Sapiens са открити в Украйна – край с. Межириччя, Ривненска област. Те се датират на 14,5-15 хил. години. Картата е начертана на кост от мамут.

MAPA

 

Украинският завод „Південмаш” („Южмаш”, ЮМЗ) в гр. Днепропетровск произвежда най-екологичните ракетоносители в света, които се използват в рамките на международния проект „Морски старт”.

UMZ_plant

 

Най-дългата пещера в Украйна е гипсовата пещера „Оптимистична”, разположена на дълбочина 20 м и с дължина 216 км. Това е най-дългата гипсова пещера в света и втора по дължина сред всички пещери в света след Мамутовата пещера в САЩ.

PE4ERA

 

В Украйна, край карпатското градче Рахив, се намира географският център на Европа.

CENTR EVROPA2

CENTR EVROPA

 

В Украйна е изработена най-голямата чаша за шампанско с обем 56,25 л – официален световен рекорд в Книгата на Гинес.

SHAMPAN

 

В основата на една от най-известните песни в света – „Summertime” на Джордж Гершуин, написана през 1935 г., е украинската приспивна народна песен „Ой, ходить сон коло вікон” („Сънят обикаля край прозорците”). Гершуин я чува в Ню Йорк в изпълнение на Украинския национален хор под диригентството на Олександр Кошиц.

 

Една от най-известните в света коледни песни е украинската народна песен „Шчедрик”, записана от украинския композитор Микола Леонтович. В света тази мелодия е известна като Carol of the Bells или Ring Christmas Bells.

 

В украинския град Бердичив, Житомирска област на 14 март 1850 г. местната красавица Евелина Ганска се венчава с Оноре де Балзак. В същия град дълго време живее Фредерик Шопен.

ganska-balzac1

rama.com.ua