На Путин не му трябва нито „Новорусия“, нито Крим

obozrevatel.com
Снимка: obozrevatel.com

Украинският журналист , публицист и телевизионен водещ Виталий Портников заяви, че проектът „Новорусия“ никога не е съществувал. Това всъщност е план за възстановяване на Руската федерация в границите на целия Съветски съюз.

„За разлика от много украински потребители на социалните мрежи, аз не смятам, че проектът „Новорусия“ е закрит или остава открит. Такъв проект по принцип никога не е съществувал. На Президента на РФ не му трябва нито „Новорусия“, нито Крим.

Путин има една-единствена геополитическа цел – възстановяване на Руската федерация в границите на Съветския съюз, както и възстановяване на сферите на влияние в Централна и Източна Европа“, заявява журналистът пред украинското интернет издание „Гордон“.

„Украйна, Беларус, Казахстан и другите бивши съветски републики трябваше да станат или част от РФ, или част от новата държава, наречена Евразийски съюз. Това дори не е план на Путин, това е план на цялото руско ръководство, който е бил приет през 1991 година и частично реализиран като Общност на независимите държави. ОНД трябваше да стане прототип на една нова съюзна държава със столица Москва и президент Борис Елцин“, отбелязва Портников.

Журналистът смята, че когато е станало окончателно ясно, че Украйна се е ориентирала към Европа, Кремъл е направил фалстарт – като се започне от действията на руските агенти по времето на Майдана и анексирането на Крим и се завърши с войната в Донбас.

„Когато стана ясно, че планът за въвличане на всичките бивши републики в сферата на политическото и икономическото влияние на РФ няма да се осъществи, беше задействан друг план. Всъщност агресията на Путин в Украйна е фалстарт. Истината е, че украинската държавност трябваше да бъде ликвидирана с влизането ни в Евразийския съюз. Точно това щеше за малко да стане, но Майданът от 2013 година върна на дневен ред подписването от Украйна на Споразумението за асоциирането с Евросъюза. Именно тогава Кремъл започна силови действия там, където те най-лесно можеше да бъдат започнати – в Крим и Донбас“, обяснява Портников.

Той също така подчертава, че „на Путин просто не са му стигнали силите за широкомащабни бойни действия на територията на Украйна, а политиката на РФ не се подкрепя масово в рускоговорящите области на Украйна“.

„Анексирането на Крим – продължава Портников – създаде такива инфраструктурни проблеми, че Русия няма как да ги реши сама, без сериозни договорености с Украйна и Запада. Освен това, истинските агресивни намерения на РФ по отношение на бившите съюзни републики съвпаднаха със световната тенденция за падането на цените на петрола“.

Експертът припомня, че през 2008 година, когато цената на петрола беше много по-ниска от днешните 88 $ за барел, икономиката на Русия устоя.

„Но тогава Русия нямаше толкова проблеми с абсолютно неефективното управление на страната – подчетава Портников. – Администрацията на президента на РФ тогава не беше изчистена от всички относително компетентни хора, разбиращи всички рискове, които носят политическите решения за икономиката на страната. През 2008 година по отношение на Русия нямаше тежки санкции от страна на Запада, напротив – тя се спасяваше от въздействието на глобалната криза заедно с целия цивилизован свят. И в крайна сметка, в Русия през 2008 година го нямаше този колосален отлив на капитал, който се наблюдава днес на фона на падането на цената на петрола“.

Портников е убеден, че „оцеляването на днешния политически режим на Русия е под голям въпрос“.

„Нефтените и газовите компании на Русия не могат да взимат дългосрочни кредити от Запада, а това е жизнено необходимо за оцеляването им в условията на спада на световните цени на енергоносителите. През 2008 година в РФ нямаше такива проблеми. Освен това, запасите от руски нефт преди шест години бяха много големи. Сега те са критично намалели. Необходими са спешни проучвания на нови и труднодостъпни находища. Но проучванията не могат да бъдат направени заради оттеглянето на западните компании от руския пазар. Самата РФ няма подобни технологии и няма и да има близките 25-50 години. Така че оцеляването на сегашния политически режим на Русия е под голям въпрос“, резюмира Портников.

Както съобщи „Обозревател“, на 11 октомври Путин е разпоредил на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да оттегли в местата на постоянната им дислокация руските войски, които са били на „учения“ на полигоните в Ростовска област.

На свой ред руският опозиционер Борис Немцов заяви, че със своето разпореждане да оттегли армията от Ростовска област Путин фактически е закрил проекта „Новорусия“.

Източник: obozrevatel.com