Згуладзе към украинците: Вие просто не разбирате колко европейска страна сте

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе заяви, че провеждането на реформи в Украйна е по-лесно, отколкото в Грузия, защото в Украйна ги инициира не правителството, а гражданското общество. 

Zguladze
Ека Згуладзе / Снимка: МВР на Украйна

Провеждането на реформи в правоохранителните органи в Украйна е по-лесно, отколкото беше в Грузия преди десет години. Това отбеляза заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе в интервю за издание „Платформа“.

„Сложно е да се сравнява – все пак тогава беше 2004-та година, а сега е 2015-та. Много неща могат да бъдат направени по-добре само заради новите технологии и много по-лесното администриране с помощта на съвременните бази данни или електронни документи.

Но има и още една голяма разлика – вие дори не разбирате доколко европейска страна сте в сравнение с повечето бивши републики на СССР“, каза Згуладзе.

Според нея в Грузия ситуацията е била много по-сложна, тъй като страната е била много по-бедна и там е имало по-голяма престъпност.

„Освен това , грузинците по природа са много анархичен народ, ние сме големи индивидуалисти. В Грузия е практически невъзможно да си представиш някаква самоорганизация. Това нито е добре, нито е зле, просто така стоят нещата. Украйна си има своята специфика“, подчерта Згуладзе.

Заместник-министърът на вътрешните работи отбеляза, че реформата в Украйна се улеснява от желанието за промяна от страната на хората.

„В Украйна е по-лесно. Работата е там, че реформите в Грузия бяха спускани отгоре. Това понякога улеснява процеса на взимане на решения, но не улеснява прилагането на реформите. А при вас те вървят отдолу нагоре.

Това движение не винаги е осъзнато, не винаги населението е наясно какво иска. Но то винаги знае какво не иска. Освен това, хората са отворени към различни решения и това много улеснява реформите. Същевременно тук политическият процес е много по-демократичен“, отбеляза Ека Згуладзе.

На 19 януари Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков анонсира старта на реформата на правоохранители органи. Той обяви, че украинската ДАИ ще бъде изцяло ликвидирана, а на нейно място ще бъде създадена патрулна служба.

До края на януари над 17 хил. кандидати са подали заявления за работа в новата патрулна служба. Над 37% от тях са жени. Планира се патрулната служба да започне работа в началото на лятото в Киев, а след това и в други региони на Украйна.

Згуладзе беше назначена за заместник на Аваков на 17 декември 2014 година. През 2005-2012 г. тя е била заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, а през 2012 година няколко месеца е изпълнявала длъжността министър на полицията и обществения ред в Грузия.

gordonua.com