Отговор на Мустафа Джемилев

„Здравейте, Мустафа-емдже…“ – отговорът на Надежда Савченко до Мустафа Джемилев

Надежда Савченко отговори на призива на Мустафа Джемилев да спре гладната стачка, който той отправи към нея преди дни.

Отговор на Мустафа Джемилев
Писмото на Надежда Савченко до Мустафа Джемилев

 

Следва преводът на текста на писмото й на български език:

Здравейте, Мустафа-емдже,

Ако ми позволите да Ви наричам така.

Иля Новиков ми показа обръщението Ви към мен в интернет. Аз също често питам моите адвокати как е синът Ви, с чиято защита те също се занимават.

За мен е голяма чест, че Вие се обърнахте към мен. Познавам Вашата история и историята на Вашия народ, който във всички времена е бил угнетяван от имперска Русия не по-малко от моя народ.

И тъкмо изглеждаше, че свободните татари и свободните украинци започнаха да дишат свободно на своя земя, когато отново свободата ни и изборът ни на начин на живот засегнаха самолюбивото его на „Кремъл“!

Но това не е лъжица за тяхната уста! Ще се задавят! И не само с мен, но с целия ми народ!

Уважаеми Мустафа, някога Вие извършихте подвиг в името на своя народ – Вашата гладна стачка в затвора продължи 303 дни! Ако не бяхте постъпили така, вероятно Вашият народ никога нямаше да може да се върне на земята си… Имам достоен пример и това сте Вие. Аз все още не съм гладувала така дълго, но ще издържа толкова, колкото е необходимо, за да може и моят народ да има правото да се нарича украински и да живее на Украинска Земя; да живее истински, честно и по съвест; сам да решава своята съдба!

Украйна ще победи! Вярвам!

С огромно уважение към Вас и към татарския народ,

Украинката Надежда Савченко

26.02.2015 г.