Заводите в Донбас

Заводите в Донбас. Разрушени, работещи, изнесени в Русия. Част 1.

От днес започваме серия от няколко публикации, в които ще се опитаме да ви дадем повече информация по темата за състоянието и съдбата на по-крупните структуроопределящи предприятия в окупираните територии на Донецка и Луганска област и за възможностите за развиване на частен бизнес там.

Постъпленията от Донецка и Луганска област в бюджета за 2014 година са намалели с 71% и по-точно, с 13.2 млрд. гривни. Заедно с територията, Украйна загуби и стотици предприятия, които произвеждаха продукция, осигуряваха трудова заетост на населението и плащаха данъци в хазната. Уникалното оборудване на част от заводите беше изнесено в Русия, част от заводите бяха разрушени и оборудването им нарязано и продадено за скрап, а друга част работят и досега. Представяме ви първото по-подробно изследване на състоянието на най-големите предприятия в окупираните части на Донбас.

Харцизскски тръбен завод, снимка: gordon.ua
Харцизскски тръбен завод

Харцизския тръбен завод, гр. Харцизск, Донецка област

Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
В края на 2013 година отчетената чиста печалба на предприятието е 38.3 млн. гривни. За първото полугодие на 2014 г. същата се е увеличила 4 пъти до 145 млн. гривни.
Персонал: 2580 души.
Заводът е основан през 1898 г. като котелно-мостов (механичен) завод. Това е най-големият производител на територията на постсъветското пространство на тръби с голям диаметър, които се използват за строителството на газо- и нефтопроводи. Също така, той е главният доставчик на тръби за руския газов монополист „Газпром“. С тръбите, произведени в Харцизския тръбен завод са построени магистралните газопроводи „Дружба“ и „Уренгой-Помари-Ужгород“, „Одеса-Броди“, „Син поток“ (прокараният по дъното на Черно море газопровод между Русия и Турция), „Средна Азия-Китай“. През 2013 година са произведени 250 000 тона тръби, като 92% от продукцията е изнесена за Беларус, Русия, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Словакия, Франция.
Статус: в края на лятото на 2015 година работниците в завода са уволнени, а в началото на декември производственото оборудване е демонтирано и изнесено в Подмосковието.

Авдеевски коксохимически завод
Авдеевски коксохимически завод

Авдеевски коксохимичен завод, гр. Авдеевка, Донецка област

Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
Чистият доход от реализация на продукцията за 2013 година е 7.334 млрд. гривни. За първите 9 месеца на 2014 година отчетената загуба е 686.835 млн. гривни
Персонал: 3884 души (към началото 2014 года).
В Авдеевка се произвежда 23% от украинския кокс. Заводът работи от 1960 година и е най-големото в Европа коксохимическо предприятие. Тук се произвежда около 30 вида готова продукция, която се изнася за Русия, Полша, Грузия, Белгия, Таджикистан, Турция, Египет.
Територията и сградния фонд на завода периодически са под обстрел. От юли 2014 г. до сега тук са попаднали около 150 снаряда. На 24 януари 2015 г. по време на обстрела са повредени високоволтовите линии и заводът остава без електричество. Електроподаването е възстановено на 2 март. В края на май 2015 г. сред пореден артилерийски обстрел, преустановява за сравнително дълъг период дейността си.
Статус: работещ, с използване на 25% от производствените мощности.

Енакиевски металургичен завод
Енакиевски металургичен завод

Енакиевски металургичен завод, гр. Енакиево, Донецка област
Собственост на холдинга „Метинвест“, контролиран от донецкия олигарх и милиардер Ринат Ахметов и бизнесмена-милиардер, депутат в украинския парламент Вадим Новинский
Чистата печалба на предприятието за 2013 година е 12.208 млрд. гривни. За 2014 година предприятието е понесло загуби за 390.608 млн. гривни.
Един от водещите в света производители на квадратни заготовки. Металургично предприятие, работещо на пълен цикъл, което ежегодно произвежда повече от 2 млн. тона чугун, 2.8 млн. тона стомана и повече от 460 000 тона прокат. Произведената продукция се експортира за страни от ЕС, Русия и Турция.
Поради активните бойни действия, на 6 февруари 2015 година холдингът „Метинвест“ решава да спре ЕМЗ. След месец престой обаче, производството на чугун и стомана е възстановено, а от април – и сортопрокатните цехове.
Статус: производството е частично възстановено.

Донецки металургичен завод
Донецки металургичен завод

Донецки металургичен завод, гр. Донецк
Собственост: влиза в групата компании „Донецксталь“, чийто собственик е украинският бизнесмен и милиардер Виктор Нусенкис.
Отчетената за 2013 година чиста печалба от реализиране на продукцията надхвърля 14.275 млн. гривни. Ежемесечният доход само от продажбите на чугун възлиза на 42 млн. долара.
Персонал: 1 300 души.
Най-крупният производител на поцинкован студен прокат. Най-старото металургично предприятие на Украйна, работещо от 1871 година. Произвежда стоманени листове за корабостроенето. Голяма част от произведената продукция е предназначена за експорт. Клиенти на предприятието са различни компании от над 50 държави в света – страните от бившето ОНД, Югоизточна Азия, Близкия изток, Европа, Африка, Северна и Южна Америка.
В началото на есента на 2014 година поради липса на суровини са спрени две домени пещи. Първата от тях възстановява работата си на 10 октомври, след осигуряване на доставките на суровина. През януари 2015 година заводът попада под обстрел, в който са нанесени незначителни повреди. В началото на декември 2015 година, Главното разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна съобщава, че оборудването на Донецкия металургичен комбинат е демонтирано и се извозва в Русия.
Статус: изнесен в Русия

Алчевски металургичен комбинат
Алчевски металургичен комбинат

Алчевски металургичен комбинат, гр. Алчевск, Луганска област.
Собственост на корпорацията „Индустриален съюз на Донбас“, чийто контролен пакет се държи от „Внешекономбанк“ – Русия. Съсобственик в корпорацията е бившият губернатор на Донецка област, милионер и депутат в украинския парламент Сергей Тарута. През септември 2014 година Тарута заяви, че активите му в „Индустриален съюз на Донбас“ са арестувани по решение на Басманния съд в гр. Москва.
Отчетената за 2013 година чиста печалба на компанията възлиза на 19.942 млн. гривни. За 2014 година е декларирана загуба от 3.75 млрд. гривни.
Персонал: повече от 14 000 души.
Един от трите водещи производители на стомана в Украйна. Заводът заема 33-то място в рейтинга на най-крупните металообработващи компании в света. Основан е през 1896 година. Изнася продукцията си в около 60 страни – предназначена основно за корабостроителни и машиностроителни предприятия, за стротелството на газопроводи, а също така и обекти на атомната и химическата промишленост. През август 2014 година производството е временно спряно вследствие на бойните действия.
Статус: производството е възстановено.

Ровенкиантрацит
Ровенкиантрацит

Ровенкиантрацит, гр. Ровенки, Луганска област
Собственост: държавно предприятие, предадено през 2011 година на концесия за срок от 49 години на енергийната компания ДТЕК, собственост на милиардера-олигарх Ринат Ахметов.
Данни за финансовото му състояние няма. През 2014 година обединението е съкратило производството на въглища с 27%, което изразено тонове е 3.7 млн. тона.
Персонал: над 20 000 души.
Най-крупният в Украйна производител на висококачествен антрацит. Създаден през 1980 година и включва 6 шахти.
Статус: работещо.

Лугансктепловоз
Лугансктепловоз

Лугансктопловоз, гр. Луганск
Собственост на “Трансмашхолдинг”, Русия
Чистата печалба за 2014 година е в размер на 2.447 млрд. гривни, а за 2013 година – 3.038 млрд. гривни.
Персонал: повече от 7000 души.
Най-крупният производител на локомотиви. Заводът работи от 1896 година. Цялата му продукция се изкупува от руските държавни железници. В момента снабдяването на завода се обезпечава изцяло от „Трансмашхолдинг“. Готовата продукция се експедира в РФ.
Статус: работещо.

Следва продължение…