Заплахи за Източна и Южна Украйна – 08.04.2015 г.

 

ugroziОценка на организацията „Информационна съпротива“:
14.00 часа, 08.04.2015 г.

През периода 01–08.04.2015 г. в Донецка и Луганска области се поддържаше и се поддържа изключителна висока степен на вероятност от терористични атентати и действия на диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ).
В Харковска област е налице намаляване на дейността на ДРГ и положителния „психологически ефект“ от инженерните работи по третата линия на укрепителните съоръжения. Положителен „психологически“ фактор са и проведените масови спортни мероприятия, демонстриращи работата на местната влас (футболният мач на стадион „Металист“ и проведения в Харков украинско първенство по борба).
Негативното влияние на последните терористични атентати частично се неутрализира от оперативната работа на специалните служби след задържането на организаторите им.
В същото време леко се увеличава рискът от протестни акции на фона на негативната социално-икономическа ситуация, която може да бъде използвана от антиукраинските сили за дестабилизиране на ситуацията. Затова и общото ниво на заплаха в региона остава непроменено.
Налице е влошаване на ситуацията в южните райони. Нараства вероятността от терористични атентати и активизиране на ДРГ в Одеска област. Също така се наблюдава и активизиране на антиукраинските сили и в Николаевска област.
Незначително намаля нивото на терористична заплаха в Днепропетровска област, но в същото време се увеличи вероятността от използване за дестабилизиране от страна на руските специални служби на протестни настроения на фона на негативната социално-икономическа ситуация.
Като цяло общото ниво на заплаха в региона остава на предишното ниво.