Kongres

Законопроектът в подкрепа на Украйна беше одобрен от двете камари на американския Конгрес

KongresДолната камара на Конгреса на САЩ късно вечерта на 11 декември одобри в ускорен режим законопроект H.R.5859, който е със същия текст като приетия около десет часа преди това от американския Сенат проект на закон S.2828 „Акт за подкрепа на свободата в Украйна„.

Гласуването в Долната камара е било проведено между 22 и 23 часа местно време, предава кореспондентът на Укринформ.

Законопроект H.R.5859 е приет под следното название: „Относно въвеждането на санкции срещу Руската федерация, осигуряване на допълнителна помощ за Украйна и други цели“.

Според наличната информация окончателният документ след обсъждането му в Сената и Камарата на представителите е претърпял някои промени.

По-специално, от него е бил изключен раздела за предоставяне на Украйна на статус на главен съюзник – не член на НАТО със забележката, че това е в прерогативите на администрацията на президента на Съединените щати. (Статус на съюзник на НАТО получават Украйна, Грузия и Молдова – б. ред.).

Освен това са въведени поправки в отделни формулировки относно санкциите срещу РФ. От друга страна, документът предвижда предоставянето на Украйна на 350 милиона долара военна помощ, включително под формата на доставка на отбранително въоръжение.

Според процедурата за окончателното приемане на закона е необходимо той да бъде подписан от президента на САЩ Барак Обама. Съгласно закона, държавният глава разполага с ограничен срок за това – в противен случай се смята, че на закона е наложено вето.

Същевременно според местните наблюдатели единодушната подкрепа, която законопроектът получи в Сената и Камарата на представителите, най-вероятно означава, че решението е било съгласувано с Белия дом.