Върховна Рада на Украйна

Законът за санкциите срещу държавите агресори влезе в сила

Върховна Рада на УкрайнаЗаконът за санкциите №1644-VII, който президентът на Украйна Петро Порошенко подписа преди два дена, влезе в сила от днес.

Този нормативен акт създава механизъм за реагиране при заплаха за националните интереси и безопасността на Украйна, респективно враждебни действия, въоръжено нападение от страна на други страни или недържавни субекти.

Документът урежда въвеждането на специални икономически и други ограничителни мерки (санкции) от страна на Украйна спрямо чужда държава, юридически или физически лица, чужди граждани или лица без гражданство, както и субекти, извършващи терористична дейност.

Документът утвърждава списъка на санкциите, които включват в частност: блокиране на активи, ограничаване на търговски операции; прекратяване на транзит на ресурси, полети и превози през територията на Украйна; анулиране на различни видове лицензи; забрана за участие в приватизационни сделки; забрана за влизане на територията на Украйна; прекратяване на културния обмен, научно сътрудничество, отнемане на държавни награди на Украйна и др.

Предложенията относно приемане, отмяна или изменения на санкциите ще инициират президентът, министерският съвет, Върховната Рада, Съветът за национална сигурност и отбрана, Службата за сигурност на Украйна и Националната банка. Решенията за прилагане на едни или други мерки ще бъдат въвеждани с указ на президента и ще бъдат одобрявани с постановление на парламента.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпей потвърди, че новите санкции на Европейския съюз спрямо РФ ще влязат в сила в петък, на 12 септември.

Новите санкции на ЕС ще засегнат пет руски банки, три енергийни компании  и три компании от сектора на отбраната. В списъка на лицата, на които се забраняват пътувания в ЕС и чиито активи ще бъдат замразени, са включени още 24 души.

ua-today.com