CK

Задържаният в Москва украински депутат казва, че е бит в полицията

Украинският народен представител Андрей Гончаренко, който беше задържан на траурното шествие в памет на Борис Немцов в Москва, е освободен, в понеделник ще бъде съден за административно нарушение.

Това сподели самият той в коментар за Украинска правда.

„Пуснаха ме току-що. Утре е съдът“, казва Гончаренко в коментара си в 20:51 ч. на 1 март.

По думите му той е обвинен за неподчинение на органите на властта. „Макар че не съм демонстрирал никакво неподчинение“, казва той.

По думите на Гончаренко, след задържането му е бил бит. Той е помолил да бъде извикан лекар, но това не е било направено.

„Пъхаха ми някакви протоколи, заплашваха ме, че никога няма да изляза, че тук не ми е Майдан, че този човек, с който говорих, има мазол на пръста си от спусъка“, разказва Гончаренко.

Алексей Гончаренко / фото: facebook
Алексей Гончаренко / фото: facebook

44750bf-gonch1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Не знам какви бяха. Имаше около 15 души. Един от ФСБ, полицаи. Всички бяха цивилни“ – добави той.

Отговаряйки на въпроса дали са му задавали въпроси за Одеса, Гончаренко отговори: „Един от тях ми каза, че искали да си изяснят дали имам нещо общо със събитията на 2 май в Одеса. Повече нямаше никакви въпроси.“

„Когато ме мъкнеха към полицейското управление, някаква група активисти вървеше след нас и викаше: този е мъчителят на Одеса“, – разказа Гончаренко.

Той също така уточни, че съдебното заседание ще се състои в понеделник, 2 март, в 15:00 ч. московско време.

Членът, по който му е повдигнато обвинение, предвижда 1000 рубли глоба или 15 денонощия арест.

След освобождаването Гончаренко се намира в посолството на Украйна в РФ.

Както стана известно, украинският народен редставител беше задържан по време на траурно шествие в памет на Борис Немцов в центъра на Москва.

„Нищо не съм викал, не носех плакати и знамена. Задържаха ме заради фланелката /с надпис на украински език – б. ред./“, заяви Гончаренко.

Пресслужбата на депутата заяви, че няма връзка с него: „В полицейското управление са му взели телефона.“

Източник на Интерфакс в правоохранителните органи съобщава, че Гончаренко може да бъде привлечен по заведеното в Русия наказателно дело по повод събитията в Одеса на 2 май 2014 година, когато при пожара в Дома на профсъюзите след улични стълкновения загинаха десетки души.

Наказателното дело е заведено през октомври 2014 година и в него фигурират членове на „Десен сектор“, „Самооотбраната на Майдана“, фенове на украински футболни клубове, длъжностни лица от МВР и СБУ като обвиняеми за престъпления по чл. 117, ал. 30 и ал. 105 от Наказателния кодекс на РФ (опит за убийство, изтезания).

В Московското главно управление на МВР заявяват, че Гончаренко е задържан и ще бъде предаден на представители на Следствения комитет на РФ за извършване на по-нататъшни процесуални действия.

По-късно в полицейското управление са пристигнали следователи от СК на РФ, които са разпитали Гончаренко „по делото за престъпление срещу гражданин на РФ по време на трагедия в Одеса“.

Както съобщава Украинска правда, днес сутринта адвокатите на Алексей Гончаренко са съобщили, че той няма да бъде съден в Москва – МВР на РФ е заявило, че няма претенции към него.