За каква военна техника за Украйна, минаваща през България, говори „Атака“?

атакаПреди няколко дни техниката на украинския контингент в KFOR беше върната в Украйна. Украинското подразделение изпълняваше задачи в състава на полицейските миротворчески сили в Косово.

Маршрутът за връщане преминава през България – до Варна и оттам с ферибот до Иличовск. Украинската техника минава по този маршрут вече десети път. Въпреки това, в началото на седмицата от партия „Атака“ откриха заговор в колоната с техника с украински флагове.

„Алфа ТВ“ излъчи видео-репортаж за движението на украинската техника, а печатното издание „Атака“ публикува статия по случая. Цитираните две медии са информационните инструменти на националистическата партия.

Лично лидерът на „Атака“ Волен Сидеров коментира видео-репортажа, заявявайки, че записът от 9.01.2015 г. е ясно доказателство, че България участва в доставките на оръжие за „фашистката хунта в Украйна“. Нещо повече, той заяви, че има намерение да зададе въпрос на министър-председателя Борисов, за да стане ясно дали доставката на оръжие за Украйна е официална или е контрабандна.

Без даже да се опита да разбере логическата свързаност и последователност на събитията, Волен Сидеров моделира ситуацията по своя си начин: „България участва в мръсната игра на ЦРУ!“, „България доставяше оръжие в Сирия и Ирак, а сега и в Украйна.“, „България помага на украинците, а това означава, че е на страната на Вашингтон в борбата му срещу Русия!“

За хората, познаващи Сидеров, е ясно, че той е многословен и избухлив с проруски и антисемитски възгледи, открит и отявлен поддръжник на Путин.

Според френското издание state.fr, което се позовава на WikiLeaks, „ксенофобската партия „Атака“ получава значителни средства от Русия. А партийният орган – в. „Атака“ е инструмент на проруската пропаганда и редовно хвърля кал по САЩ.“

The Financial Times публикува материал, в който се казва, че историята на протестите, организирани от партия „Атака“ през 2012 г. срещу проектите на „Chevron“ за проучване и добив на шистов газ, насочва към руска финансова подкрепа. В потвърждение на това, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заявява, че протестите са преминали по сценарий, разработен от свързани с Русия компании и бизнесмени.

И други български чиновници са заявили пред изданието, че зад протестите стои Русия. На свой ред представители на българската преса са били сигурни, че медийната кампания в подкрепа на протестите е струвала около $20 млн. И е била провеждана от медии и рекламни компании, имащи връзка с Русия. За всичко това в началото на миналата година съобщаваше и руската агенция РБК.

The Financial Times предоставя още едно доказателство за твърдата проруска ориентация на Сидеров и „Атака“, а именно факта, че партията обяви началото на предизборната си кампания за Европарламент не в София, а в Москва.

Източници от правителствените среди в България считат, че „Атака“ и Сидеров получават финансирането си чрез софийското подразделение на „Русский мир“ – православен културен център, създаден от президента Путин като инструмент за прилагане на мека сила извън пределите на РФ.

От всичко изложено дотук се налага извода, че Волен Сидеров и ръководената от него политическа сила „Атака“ се опитват да създадат буря в чаша вода. И, отчитайки огромния опит в създаването на информационни резонанси, може и да успеят.алфа

Освен това, ако се изгледа внимателно видео-сюжета, то веднага може да се види автомобил с маркировка KFOR (6 сек.), който Волен Сидеров не пожела да забележи. Иначе как щеше да спретне този скандал…

Впрочем, подобни „пропуски“ Сидеров прави не за първи път, но нали Кремъл плаща щедро за всеки от тях. Какво да се прави, бизнесът си е бизнес…

Вячеслав Гусаров, експерт в Центъра за военни и политически изследвания

Източник: Sprotyv.info