Jatsenjuk_Krym

Яценюк: Ще съдим Русия за въоръжен грабеж на украинския Крим

 

Украйна ще съди Русия в международни съдилища, заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

Jatsenjuk_Krym„Започнахме съдебни процедури срещу Русия в Европейския съд по правата на човека относно обезщетение за нанесени вреди при незаконното анексиране на Крим. Започнахме и съдебна процедура срещу Русия за нарушаване на Международната конвенция за борба с тероризма.

Ще съдим Русия за агресията срещу Украйна, за нарушаване на международното право, за въоръжен грабеж на украинския Крим… Започваме процес в трибунала в Хага, Министерството на правосъдието е получило съответните поръчения за събиране на доказателства”, заяви Яценюк по време на публичния доклад за първите 100 дни от работата на украинското правителство.

Krym_2014В края на февруари – началото на март 2014 година прехвърлени от Русия и кримските бази на руския Черноморския флот войски без отличителни знаци окупираха Кримския полуостров. На 16 март 2014 г. на територията на Автономна република Крим и в град Севастопол беше проведен така наречен референдум за статута на полуострова и според „резултатите” от него властите на РФ присъединиха Крим към федерацията като „Кримски федерален окръг”.

Нито Украйна, нито Европейският съюз, нито САЩ признават това гласуване и смятат, че Русия е анексирала Крим. Впоследствие САЩ и ЕС въведоха редица икономически санкции срещу Русия, като продължават да смятат Крим за част от територията на Украйна.

ru.krymr.com