ДНР

„Обществеността на Донбас“: социалните плащания в „ДНР“ и „ЛНР“ са задължение на Украйна

Обществеността на така наречената „Донецка народна република“ е възмутена от това, че Украйна не изплаща пенсии и социални помощи в районите, които са завзети от екстремистите и в които напълно е унищожена украинската бюджетна и банкова система.

Това е посланието на публикуваното вчера на официалния сайт на „ДНР“ обръщение към украинското ръководство, предава Цензор.НЕТ.

„Ние сме дълбоко оскърбени от решението на украинското правителство фактически да конфискува законните пенсии, помощи и привилегии на нашите ветерани, пенсионери, инвалиди и майки“, се казва в обръщението.

При това, коментирайки спорното и противоречиво решение на украинското правителство да спре всички социални плащания в районите, контролирани от терористите, „обществеността на „ДНР“ настоява, че хората, останали без пенсии и социални помощи, са жители на Донецка и Луганска област и граждани на Украйна.

Същевременно представителите на обществеността не настояват пред властите на самопровъзгласените „републики“ те да създадат действена система за социално осигуряване и извършване на плащанията за пенсионерите и социално незащитеното население.

А проблемите с тези плащания възникнаха именно в резултат на завземането на властта от проруските екстремисти в отделни райони на Донбас. От няколко месеца и в настоящия момент в „ДНР“ и „ЛНР“ не се изплащат пенсии и социални помощи.

По-рано украинските медии съобщаваха, че терористите, които разпалиха конфликта в Донбас и подклаждаха ненавист към Украйна, обещаваха на митингите, че след като те дойдат на власт, пенсиите и социалните помощи ще се увеличат значително -най-малкото до нивото на тези в РФ.

А сега „обществеността на Донбас“ заявява, че социалните плащания в самопровъзгласените „ДНР“ и „ЛНР“ са задължение именно на Украйна.

На свой ред украинското правителство уверява, че пенсиите и социалните помощи продължават да се начисляват и всички суми ще бъдат изплатени изцяло, след като в окупираните райони бъде възстановена законната власт.

Както „Украйна днес“ вече писа, пенсионерите бяха основната „движеща сила“ на референдума през май за отделянето на Донбас от Украйна и образуването на непризнатите и до днес от света „ДНР“ и „ЛНР“, както и на 2 ноември при изборите за „органи на властта“ в самопровъзгласените републики.

ДНР
Снимка: news.bigmir.net