Украйна - ЕС

Временното прилагане на Закона за свободната търговия на Украйна с Европейския съюз е отсрочено до 31 декември 2015 година

Украйна - ЕСУкрайна, Русия и ЕС са се съгласили да отложат временното прилагане на зоната за свободна търговия (ЗСТ) Украйна-ЕС до 31 декември 2015 година, но през този период ЕС продължава автономните търговски мерки за украинските стоки, като им осигурява достъп до европейския пазар.
За това се говори в съвместното заявление на европейския комисар по въпросите на търговията  Карел Де Гухт, министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин и министъра на икономическото развитие на РФ Алексей Улюкаев.
В заявлението се казва: „За да има възможност напълно да подкрепи стабилизацията на Украйна, Европейската комисия е готова, в случай че Украйна ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС, да предложи допълнителна гъвкавост. Тази гъвкавост ще се състои в отсрочка до 31 декември 2015 на временното прилагане на задълбочената и цялостна свободна търговия, като през този период се продължат автономните търговски мерки на ЕС в интерес на Украйна.“
Освен това Украйна и Русия са потвърдили, че „ще продължат да прилагат режима на преференции в рамките на ЗСТ с ОНД“.
„Те се съгласиха, че е важно да се способства за либерализирането на търговията, за да се поддържа икономическия растеж и процъфтяване в съответствие с техните задължения пред СТО. Те са съгласни, че е необходимо да се гарантира, че Споразумението за асоцииране, включително и задълбочената, и цялостна зона за свободна търговия Украйна-ЕС, и ЗСТ с ОНД ще способстват за по-интегрирано икономическо пространство в региона“ – се казва в заявлението.
Освен това се съобщава, че страните ще продължат консултациите за това как да решат проблемите, които бяха повдигнати от Русия. Прогресът на тези консултации ще бъде разгледан на ниво тристранни срещи на министри.
„Този процес трябва да бъде част от цялостен мирен процес в Украйна, като се уважава правото на Украйна да определя съдбата си и се уважава нейната териториална цялост“ – отбелязва се в текста.