Военна хроника – 27.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 27.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Въпреки уверенията на терористичните лидери от „ДНР“ и „ЛНР“ за изтеглянето на значителна част от тежкото въоръжение от разграничителната линия в Донбас (към 24.02. – уж 156 единици стволна артилерия и 40 РЗСО, към 25.02. – 180 единици стволна артилерия и 18 РЗСО, вчера 26.02. в „ЛНР“ заявиха за изтеглянето на 80% от тежкото им въоръжение), тези заявления не съответстват на действителността.

Към 26.02. по данни на ИС, руско-терористичните войски са изтеглили не повече от 10-15% от своята специализирана техника. При което терористите изтеглят въоръжението не на договорените разстояния в Минското споразумение, а така, че то да може да бъде върнато на изходните си позиции за около 30-40 минути.

 

26-02_eng1

 

През последното денонощие терористите и руските войски многократно нарушаваха режима на примирие – регистрирани са около 30 обстрела – главно със стрелково оръжие. Със стволна артилерия противникът обстреля позициите на украинската армия в района на Опитное, Водяное и Пески.

В същото време руско-терористичните войски възстановяват боеспособността си и прегрупират силите си по цялата линия на контакт с украинската армия, в няколко участъка прехвърлят свои формирования в близост до позициите на украинските подразделения.

По-специално, бандитските формирования на „ЛНР“, участвали по-рано в сраженията на Дебалцевския плацдарм, са предислоцирани в близост до Счастие и Станица Луганская. На участъка от Весела Гора до Станица Луганская има минимум 22 ББМ, половината от които – танкове.

В района на Новоазовск се забелязва формиране на нова, свежа тактическа група, с численост до 350 души, 8 танка, 20 ББМ и 15 други транспортни средства. Налице е усилване на съседната тактическа група на това направление с 8 стволни артилерийски системи.

Така нареченото „Министерство на държавна сигурност“ („МГБ“) на „ДНР“ продължава чистките в командния състав на бандитските формирования. По–специално, по обвинение в масови грабежи и мародерства са арестувани двама от командирите на подразделения от бандитските формирования „Оплот“ и „Восток“.

Командният състав на НРФ (незаконни военни формирования) не е в състояние да контролира действията на подчинените си, като същевременно самите командири на терористите многократно са забелязвани да участват в „търсене и събиране на трофеи“. Също така, в рамките на установяването на така наречената „законност“, за грабежи и мародерство в района на Дебалцево са задържани 8 терористи от НВФ „Алтай“.

В Луганск в резултат на конфликт между екстремистите са елиминирани двама „служители“ на така наречената „прокуратура на ЛНР“. В самия град има инфраструктурна криза, спрян е напълно целият пътнически електротранспорт.

В Славяносербск се разгаря скандал заради разграбената от екстремистите руска хуманитарна помощ. За престъплението напълно обосновано са заподозрени представителите на така наречените „казаци“.

В Кировск представители на местната комендатура обхождат от врата на врата местните жители с цел да се съберат средства за погребенията на загиналите екстремисти.

 

27 o2 2015
Групирането на руските войски в граничните райони с Украйна към 27 февруари 2015 г. съгласно оперативните данни на ИС

 

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания