Военна хроника – 25.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.16 часа, 25.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас в нарушение на Минските договорености, над 20 пъти обстреляха позициите на украинската армия, регистрирани са и опити за атаки.

Най-интензивна беше стрелбата на Приморското направление. Екстремистите и руските наемници използваха 120-мм минохвъргачки и гранатомети срещу позициите на украинските войски в района на Широкино, Старомариивка, Новоселовка, Николаевка.

Бяха обстреляни и позициите на украинската армия на Донецкото направление, в района на Пески, Гранитное и Авдеевка (основно са използвани минохвъргачки 120-мм и 82-мм, по Авдеевка противникът използва и бронирана техника – от подготвените си по-рано позиции откриха огън 2 танка, бяха използвани и гранатомети СПГ-9). 24-03eng

 

В района на Майорский (Артемовското направление) група на противника с численост до 2 взвода с поддръжка от 3 единици бронирана техника атакува предните позиции на украинската армия. В резултат на точния огън на украинските подразделения от подготвени позиции, както и на тактически маневри, беше спряно настъплението на противника, което го принуди да се върне на изходните му позиции.

В района на Соколники (Луганското направление) силите на екстремисти до 2 взвода на два пъти се опитаха под прикритието на интензивен стрелкови огън да доближат позициите на украинската армия – и двата пъти неуспешно, и бяха принудени да се върнат на изходните си позиции.

„ДНР“ и „ЛНР“ продължават да повишават нивото на боеспособност на своите формирования, като завършват процеса на създаване на организирани и структурирани части на техните „въоръжени сили“ от останалите до момента извънсистемни нередовни формирования.

Усилията на командването на екстремистите са концентрирани по няколко направления – усъвършенстване на организационно-щатната структура (привеждане в съответствие на единните норми и стандарти на ВС на РФ на различни по численост и структура формирования на „Армията на Новоросия“), окончателното им окомплектоване с личен състав и военна техника, изграждане на единно вертикално командване (както оперативно, така и административно), усъвършенстване на професионалните умения на екстремистите, а също и натрупване на материално-технически ресурси за по-нататъшни активни бойни действия.

През последното денонощие е регистрирано пристигането на 3 целеви конвоя с доставки от РФ (2 – по „южния маршрут“, 1 – по „северния“). Общо са прехвърлени 48 единици (включително 11 цистерни за гориво, 10 единици специален автомобилен транспорт).

В района на Алчевск – Стаханов екстремистите продължават да уплътняват бойния ред на формированията си. Регистрирано е прехвърлянето на 4 танка и 2 ББМ (преминали ремонт и техническо обслужване в местните сервизи) от страна на позициите на руско-терористичните войски в района на Бахмутското шосе.

През Металист (в района на Луганск) към Счастие е преминала колона бронирана техника (8 ББМ, 2 автомобила със зенитни системи ЗУ-23-2, 3 БТР-80).

Продължава усилването на формированията на екстремистите на Артемовското направление (основно с прехвърлянето на формирования от състава на „Горловския гарнизон“). Налице е прехвърляне по линията между двете тактически групировки на екстремистите на бронирана техника (3 танка и 6 ББМ, освен това в този район в екстремистите се регистрират и 82-мм минохвъргачки, 17 гранатомета СПГ-9 и 107-мм безоткатни оръдия Б-11, монтирани на съответните транспортни платформи).

Също така, през последното денонощие на Артемовското направление през Макиивка са прехвърлени 21 танка, 18 ББМ (част от тях по-рано са участвали в боевете за Дебалцево и са ремонтирани, друга част наскоро са пристигнали от територията на Русия). Военната техника е прехвърлена на новото място на малки групи.

В района на Александровск е регистрирана дейността на „учебен център“ на руско-терористичните войски, където редица подразделения на екстремистите изучават „учебни въпроси“, свързани както с отбранителни, така и с настъпателни действия. Обучението се води с привличане на бойна техника (6 танка, 5 ББМ) и специалисти от РФ.

Южно от Донецк (район Степное – Докучаевск) терористите продължават да извършват оперативно маскиране на нарастващите си сили и средства. По-специално, в дадения район значително е намалял радио обмена в мрежата на екстремистите, военната техника е разсредоточена на малки групи на доста обширна територия.

Съсредоточената по-рано в този район батальонна тактическа група (БТГ) на руско-терористичните войски с част от личния си състав и средства прикри района от фронта срещу линията Степное – Волноваха, като осигури съсредоточаването на още една БТГ в района североизточно от Докучаевск. В дадения район са налице 2 пункта на управление на тактическите звена.

Още една тактическа група на руско-терористичните войски се прехвърля в района на Старобешево – Телманово. Наблюдава се прехвърляне на 14 единици бронирана техника, от тях 4 танка.

В района Северодонецк – Лисичанск е регистрирано прехвърляне към редица подразделения на остатъците от т. нар. „казашка гвардия“. Тези малки подразделения са въоръжени с минохвъргачки, СПГ-9, АГС-17 (автоматични гранатомети) и друго тежко пехотно въоръжение.

На Луганското направление противникът извършва интензивни разузнавателни действия, като се опитва да разкрие системата на отбрана на украинските войски, които продължават да контролират основните пунктове за преминаване през р. Северский Донец.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания