24.02.2015

Военна хроника – 25.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
7.00 часа, 25.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:
Руско-терористичните войски в Донбас провеждат прегрупиране фактически по цялата линията на конфликта. Най-активно прегрупиране на силите и средствата на противника се наблюдава на двете направления Брянка-Стаханов и на „приморското“ (Мариуполското).

Въпреки че интензивността и броят на обстрелите от страна на екстремистите и подразделенията на руските въоръжени сили сравнително намалява, руско-терористичните войски продължават грубо да нарушават мирните споразумения, като обстрелват позициите на украинските войски и цивилни обекти на отделни направления. Освен това, в няколко района терористите продължават да водят активни настъпателни действия (регистрирани са атаки на малки екстремистки групи срещу предните позиции на украинските войски).

24.02.2015
По-специално, на Мариуполското направление в района на населените места Октябр, Заиченко, Безимянное продължава съсредоточването на сили и средства на руско-терористичните войски. Част от тях се прехвърлят от районите северно от с. Телманово, част идват от Руската федерация.

Като цяло на даденото направление са съсредоточени сили до усилена батальонна тактическа група (БТГ) на противника с численост 500-600 души, 15 танка, около 25 ББМ, до 20 превозни средства. Дадената БТГ е поддържана от артилерийска група – не повече от 15 единици стволна артилерия и 8 „кочующие“ РЗСО (на мобилни платформи, бързо сменящи позициите си с цел да не могат да бъдат засечени и съответно ликвидирани – б. ред.). Главното направление, на което действат силите на противника, е Широкино; наблюдава се активност и по посока на Павлопол.

След неотдавнашните неуспешни опити да бъдат изтласкани украинските подразделения от техните позиции в района на Широкино, командването на руско-терористичните войски извършва прегрупиране на своята ударна тактическа група в дадения район. Северно от този район действат няколко разсредоточени тактически групи от местни екстремисти и руски наемници (всяка с численост 120-150 души, с по 2-3 танка и няколко ББМ).

Регистрирано е прехвърляне от района на Дебалцево в района на Стаханов и Первомайск на остатъците от така наречената „механизирана бригада „Призрак“ на екстремистите. След боевете на Дебалцевския плацдарм, днес „бригадата“ не е нищо повече от един усилен батальон. Значителна част от бойната техника на „бригадата“ (24 танка и около 15 ББМ) е извадена от строя в района от Троицке до Чернухино (част е унищожена напълно, подлежащата на ремонт в момента се евакуира в Перевалск и Алчевск).

На Первомайско-Алчевското направление противникът е концентрирал силите си в района край Бахмутското шосе. Подразделенията на руско-терористичните войски в дадения район активно използват минохвъргачки, стрелково оръжие, периодично позициите на украинската армия се обстрелват със стволна артилерия.

Екстремистите се опитват да организират „въртележка“: демонстративно на юг се изтеглят няколко единици бронетехника, но едновременно с това в този район тайно се прехвърлят големи сили и средства (включително артилерия). Артилерийската група на противника (4 огневи подразделения, до 20 единици стволна артилерия, 12 САУ и 12 РЗСО), която по-рано обстрелваше Дебалцево от позиции в Стаханов и Алчевск, към настоящия момент се е „преориентирала“ по посока Трехизбенка, Кримское и Новотошковка.

В района Мариинка – Авдеевка противникът продължава обстрелите и опитите за настъпателни действия в района на с. Мариинка, Пески, Опитное, Авдеевка. Действат в следната последователност: обстрел с минохвъргачки, зенитни системи и голямокалибрени картечници (понякога се включва стволна артилерия и РЗСО), след това напред се придвижват няколко мобилни групи пехота (обикновено 2-3, всяка около взвод, с поддръжка от няколко единици бронетехника – 2-3 танка, 3-4 ББМ) и се опитват да се „вклинят“ между отделните украински части и на по-слабите места на отбраната на украинската армия. Тези настъпателни действия на терористите са пресичани от заградителен огън на украинската артилерия.

Екстремистите се стремят към рязко повишаване степента на мобилност на огневите си средства, върху автомобили активно се монтират минохвъргачки, голямокалибрени картечници, гранатомети различни модификации, противотанкови ракетни комплекси. Това се прави едновременно в няколко предприятия в Донецк, Алчевск, Горловка, Снежное, Ровенки.
Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания