23.02.2015

Военна хроника – 24.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 24.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

През изминалото денонощие в района на с. Широкино продължиха масираните обстрели на украинските армейски позиции и на цивилни обекти. Руско-терористичните войски с подкрепата на бронирана техника (включително танкове – регистрирани са най-малко 6 танка) два пъти се опитваха да пробият защитата на украинските подразделения.

Също така противникът нанесе и масиран удар с РЗСО (ракетни системи за залпов огън) и стволна артилерия в района на населените места Октябр и Заиченко.

На Новоазовското направление противникът струпва бронирана техника (регистрирано е движението на 4 танка край път Т0508).

23.02.2015

 

След изтеглянето на украинските войски от Дебалцевския плацдарм руско-терористичните войски продължават с опитите за атаки в дадения район. По-специално, в района на бариерния рубеж Луганское – Светлодарск 2 тактически групи на руско-терористичните войски (всяка с численост на усилена рота, при подкрепата на 5 единици бронирана техника) се опитаха да атакуват предните позиции на украинските войски. Огневата поддръжка на дадената група се осъществяваше от минохвъргачна група на терористите. Огънят на украинските подразделения ги принуди да спрат и да се оттеглят на изходните си позиции.

В района на Дебалцево са регистрирани престрелки между отделни бандитски формирования на „ДНР“ и „ЛНР“.

Терористите продължават да обстрелват Авдеевския коксохимически завод, като целенасочено се опитват да прекратят работата му (част от предприятието в момента вече не работи).

В района Ясиноватая – Пантелеймоновка продължава съсредоточването на тактическа ударна група (най-малко 35 единици бронирана техника, разсредоточени в района на малки групи по 5 -7 единици). В даденият район от района на Енакиево се очаква да пристигнат минохвъргачни подразделения и артилерийска група (в частичен или пълен състав), която поддържаше „Горловската бригада на ДНР“ при настъплението към Дебалцево. Артилерийската група включва 26 единици стволна артилерия и САУ (самоходна артилерийска установка) и 5 РЗСО.

Продължава концентрирането на руско-терористични войски в района Степное – Докучаевск. В този район тежкото въоръжение на противника в момента е изтеглено в дълбочина зад предните позиции, артилерийската група на руско-терористичните войски не открива огън. В този район противникът обстрелва с минохвъргачки и стрелково оръжие с цел да разкрие разположението на позициите на украинските войски. Извършва се също и активно въздушно разузнаване (за денонощие на даденото направление се наблюдават 12-15 полета на БПЛА (безпилотни летателни апарати) на руско-терористичните войски).

На територията, контролирана от „ЛНР“, командването на руско-терористичните войски продължава да демонстрира „изтегляне на тежкото въоръжение“ – то се изтегля на незначително разстояние от предната линия, като се концентрира в добре замаскирани многобройни „временни пунктове“. За тази цел се използват главно населени места (предградията с ниско застрояване).

В района южно от Луганск е организиран разпределителен пункт на руско-терористичните войски, където се прехвърлят техника и въоръжение, идващи от Русия. Част от тежкото въоръжение, изтегляно от предната линия, също се прехвърля в този район.

Продължава прехвърлянето от територията на Русия в Донбас на материално-технически средства и боеприпаси. За последното денонощие е регистрирано придвижването най-малко на 3 конвоя с доставки, единият от които (22 транспортни единици) се насочи към гр. Донецк.

В прехвърляната от територията на Русия в Донбас тежка бронирана техника се забелязва увеличаване на относителния брой танкове Т-72 в различни модификации, с които въоръжените сили на Украйна не разполагат (по-рано руснаците прехвърляха главно танкове Т-64 в различни модификации, които са на въоръжение и в украинската армия).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания