23-03_eng

Военна хроника – 23.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 23.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
Руско-терористичните войски все по-активно използват тежко въоръжение, което трябва да е изтеглено зад разграничителната линия съгласно Минските договорености.

По-специално в района на Авдеевка предните позиции на украинската армия през последното денонощие са били обстреляни 5 пъти от 122-мм оръдия (122-мм самоходни гаубици САУ 2С1 „Гвоздика“ и батарея 122-мм гаубици Д-30). Ударите са нанасяни не от отделни оръдия, а от огневи подразделения (батареи).

Също така, по украинските позиции южно от Авдеевка и в югоизточния й край 2 пъти се открива огън от танкове (използва се тактиката на т. нар. „кочующие“ танкове – кратък огневи удар и изтегляне в дълбочина на бойните си позиции). Общо в дадения район се отбелязва действието на 4 танка на терористите.

На Артемовското направление формированията на руско-терористичните войски активно обстрелват с пехотно въоръжение. В района на Луганское и Шуми група екстремисти се опитаха от дистанция със стрелкови огън да нанесат огневи поражения на предните постове на украинските позиции, използвайки стрелкови оръжия, гранатомети и голямокалибрени картечници.

23-03_eng

През последното денонощие ситуацията започна да се влошава в района на Соколники, Трьохизбенка, Кримское, където интензивно пристигат подкрепления за противника. Отбелязва се прехвърляне на ротна тактическа група (РТГ) на терористите – 150-160 души, 14 ББМ, 7 танка, минохвъргачна батарея и противотанков взвод (3 ПТРК тип „Фагот“). Дадената РТГ е прехвърлена на флангова позиция в района на Соколники.

На Приморското направление, в района на Широкино формированията на руско-терористичните войски чрез провокиращ огън от 120-мм минохвъргачки се опитваха да изкарат на огневи позиции украинската бронирана техника (едновременно с това в дадения район са регистрирани маскираните позиции на противотанковите средства на екстремистите – ПТРК). Общо бяха извършени 3 такива опита.

В няколко района на отбраната на украинската армия се наблюдават маневри на формированията на руско-терористичните войски: на разстояние 700 – 800 метра от позициите на украинските войски от време на време се разгръщат в боен строй малки подразделения на екстремистите (с численост 2-3 взвода), които имитират атака и обстрел на украинските позиции, а след това се групират и се изтеглят. По този начин командването на руско-терористичните войски провежда тренировъчни действия на своята „пехота“ непосредствено в конкретни райони до нашата отбрана, като постига висока степен на съгласуваност в действията на своите подразделения. Заедно с това такива „учения“ играят роля и на „психически атаки“ с цел да бъде деморализиран личния състав на силите на АТО.

Освен провокациите с използване на огневи средства, руско-терористичните войски продължават да усилват групировките си на няколко фронта. Отбелязва се по-нататъшно усилване на тактическата група на руско-терористичните войски североизточно от Луганск (район Станица Луганская). Наблюдава се прехвърляне на личен състав – до 220 души, както и на минохвъргачни батареи (шест 120-мм минохвъргачки) и 2 товарни платформи със зенитни системи ЗУ-23-2.

В района на Чернухино и южно на Стаханов терористите продължават оборудването на артилерийски огневи позиции, въпреки че по-голямата част от артилерийското въоръжение уж е „изтеглено“. В действителност е разпределено в цеховете и хангарите на близките заводи, сервизи, работилници в Алчевск, Перевалск, Красний Луч. Непосредствено на позициите са разсредоточени и маскирани около 30% от артилерийското въоръжение, задействано на дадения участък по време на боевете за Дебалцево през февруари тази година.

Отбелязва се по-нататъшно съсредоточване на втора БТГ (батальонна тактическа група) на руско-терористичните войски на Докучаевското направление. При това 6 единици ББМ и 5 танка са прехвърлени в дадения район през последните 2 денонощия.

В „Горловският гарнизон“ (включително в район Ясиноватая – Енакиево) двете разположени в дадения район тактически групи руско-терористични войски, съсредоточени срещу отбраната на украинските войски в Авдеевски и Дзержински райони, получиха заповед да разсредоточат военната техника, да я укрият и маскират. За тази цел терористите активно използват райони, застроени с частни домове.

Според наблюденията екстремистите едновременно в няколко района на Луганското направление са получили на въоръжение система 9П132 „Град-П“ („Партизан“). Тази 122-мм система е разработена по времето на СССР за доставка във Виетнам и е предназначена за единична стрелба със снаряди от РСЗО БМ-21 „Град“. Системата бързо се сглобява и разглобява, може да се монтира върху леко превозно средство, снабдена е с оптически мерник. Такива системи получават на въоръжение мобилните огневи групи на руско-терористичните войски, които действат непосредствено на предната линия.

По-рано на Донецкото направление екстремистите  получиха от РФ 150 броя 107-мм безоткатни оръдия Б-11.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания