Военна хроника – 23.02.2015

 

тимчукДмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 23.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

През изминалия уикенд (21-22.02.2015 г.) в зоната на конфликта в Донбас руско-терористичните войски продължиха грубо да нарушават мирните споразумения и обстрелваха украинските позиции (включително и с тежко въоръжение). Бяха предприемани и опити за настъпателни действия, извършваше се и прегрупиране на войските.

Най-сложна е ситуацията на крайморското (Мариуполското) направление. По-специално, противникът продължава да прехвърля тактически резерви в района на с. Безименное. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на около 350 човека и 15 единици товарен транспорт, около 20 единици бронирана техника (включително 6 танка). Тези резерви са разположени на тесен участък между брега и път Т0519.

В същото време позициите на украинските войски в района на с. Широкино са обстрелвани от поддържащата руските войски артилерийска група. Тя включва 4 огневи подразделения (2 единици стволна артилерия, 1 РЗСО – реактивна система за залпов огън, 1 САУ – самоходна артилерийска установка). Регистрирани са опити танкови подразделения на противника да атакуват украинските позиции в дадения район. Наблюдава се и активно въздушно разузнаване на противника (БПЛА – безпилотни летателни апарати).

Украинските войски продължават да удържат фронтовия участък заедно с плацдарма в района на с. Светлодарск и Луганское. Противникът извършва периодични обстрели на позициите на украинските войски в района, но основната част от силите, участващи в боя за Дебалцево, са изтеглени за превъоръжаване.

Освен това, продължават обстрелите и опитите за влизане в близък бой в района Красногоровка – Авдеевка. На западното направление в района на Мариинка са засечени две от така наречените „кочующие“ минохвъргачни батареи (на мобилни платформи, бързо сменящи позициите си с цел да не могат да бъдат засечени и съответно ликвидирани – б. ред.) на руско-терористичните войски.

Южно от Донецк, в района Степное – Гранитное противникът продължава да уплътнява позициите си и прехвърля подкрепления, като създава ударна тактическа група. За последните 2 денонощия в дадения район е регистрирано пристигането на 3 големи конвоя с доставки – общо до 40 товарни автомобила (включително 8 САУ 2С1 „Гвоздика“ и 2С3 „Акация“ в състава на 2 огневи подразделения, 5 танка, 7 ББМ, както и специални машини, в това число командно-щабни машини (КШМ), както и мобилен пункт за разузнаване и управление на ПВО на тактическото звено).

В 6.00 часа на 23.02.2015 г. продължава да действа артилерийската група на руско-терористичните войски в района на с. Докучаевск. Въпреки твърденията на ръководството на терористите за готовност за изтегляне на тежкото въоръжение, позициите на дадената артилерийска група се укрепват, наблюдава се активна доставка на боеприпаси.

Противникът продължава да струпва сили и средства в Донецк (Петровски и Куйбишевски райони). В дадения населен пункт от района на Дебалцево се завърнаха редица бандитски формирования на „ДНР“, участвали в боевете на Дебалцевския плацдарм. В Донецк тези подразделения получават боеприпаси, попълва се личния им състав, възстановява се боеспособността им. С тази цел на 23-24 февруари се очаква в Донецк да пристигнат минимум 2 големи конвоя с жива сила и въоръжение.

В района на Ясиноватая се наблюдава съсредоточване на тактическа група на руско-терористичните войски, която включва минимум 30 единици бойна бронирана техника (от тях минимум 12 танка).

В Иловайск е регистрирано пристигането от Русия на поредната влакова композиция с боеприпаси за терористичните подразделения на „ДНР“.

Активно продължава процесът на възстановяване боеспособността на подразделенията на руско-терористичните войски в Алчевско-Стахановския район. За тази цел през района на Краснодон и Красний Луч се извършва активно прехвърляне на допълнителни резерви. Регистрирано е придвижването на 35 единици автомобилен транспорт и 22 единици бойна техника. В този район също е регистрирано прехвърлянето на 2 батареи гаубици Д-30.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

21.02.2015