20-04

Военна хроника – 20.04.2015 г.

 

Tymchuk
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.40 часа, 20.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През изминалите почивни дни (18-19.04.2015) руско-терористичните войски в Донбас донякъде намалиха своята активност.

Въпреки това, по протежение на украинските позиции терористите и руските наемници използваха видове въоръжение /танкове, артилерия (включително РСЗО „Град“), 120-мм минохвъргачки/, които би трябвало да са изтеглени от линията на разграничаване между страните.

През последното денонощие са регистрирани обстрели по силите на АТО в района на Пески, Опитное, Авдеевка и Широкино. Екстремистите използват главно стрелково оръжие и автоматични гранатомети АГС-17 „Пламя“, не толкова активно – минохвъргачки и голямокалибрени картечници.

Регистрирани са 2 случая на работа на вражески снайперисти. Също са регистрирани и 3 прелитания на БПЛА (безпилотни летателни апарати за разузнаване).

В района на Попасная са регистрирани няколко обстрела от страна на терористите с 120-мм минохвъргачки по опорния пункт на силите на АТО.
Същевременно е регистрирано активно придвижване на сили и средства на руско-терористичните войски между различните райони, както и извършване на интензивни инженерни дейности в няколко района.
По-специално, в района Донецк – Фрунзе противникът извършва прегрупиране на силите си. Прехвърля се партида бронирана техника (в това число 3 танка) в посока Новотошковка.

20-04
Ситуацията в Донбас към 00:00 ч. на 20.04.2015 г. / Министерство на отбраната на Украйна

 

Продължава окомплектоването и ротацията на тактическите групи на екстремистите, водещи боеве за Широкино и в района на Павлопол. В района на Широкино е прехвърлена тактическа група на терористите от около 120 души.

Днес Луганск е превърнат от терористите в един голям военен лагер. В момента там се дислоцират 6 големи отделни формирования с обща численост 5 500 – 6 000 души (включват както военнослужещи на ВС на РФ, маскирани като „опълчение“, така и руски наемници и местни екстремисти). Още около 3 000 руски военнослужещи, наемници от РФ и екстремисти на „ЛНР“ са забелязани в селата в близост до Луганск (най-вече в Каменобродски район и района около Станица Луганская). Южно от Луганск се наблюдава струпване на артилерия на терористите.

През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 38 транспортни единици, превозващи материално-технически ресурси от РФ за нуждите на екстремистите, включително цистерни с гориво и автомобили със специално оборудване.

На отсечката между Алчевск и Стаханов е регистрирана колона от 6 военни камиона, 2 специални автомобила и 1 автобус със затъмнени стъкла, придружени от 1 УАЗ-469 и 2 БТР-80.

В района на Красний Луч в посока към Фашчеевка и Дебалцево е регистрирано прехвърляне на 4 закрити камиона, придружени от 1 БМП-2.

Колона от 8 военни камиона е преминала през Куйбишевски район на Донецк на север към Ясиноватая. През Углегорск за Горловка е преминала колона бронирана техника (1 командно-щабен автомобил, 8 танка, 2 БМП-1, 3 БТР-80 и 1 БТР-70).

В района на Лутугино на местната разпределителна база за военна техника пристигна поредната партида БТР-и (12 бр.) за окомплектоване на нова бойна тактическа група. В същата база се подготвят за прехвърляне на северното направление 6 танка (3 от тях – Т-72Б3).

В промишлената зона на Донецк екстремистите ликвидират временната си база за техническо обслужване и ремонт на бронирана техника. Ръководството на терористите е взело решение за преместването й в посока Макиивка, по-далече от „фронтовата линия“.
В зоната между Мариинка и Авдеевка към днешна дата терористите са съсредоточили общо към 50 танка от различни типове и модификации (12 от тях не са боеспособни, намират се на различни етапи на ремонт).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания