17.02.2015

Военна хроника -18.02.2015

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.10 часа, 18.02.2015 г.

17.02.2015

 

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“

В района на Дебалцево продължават ожесточени боеве. За да установи контрол върху това населено място, командването на руско-терористичните войски хвърли в бой всички свои налични резерви в района.

Например, в района на Стаханов, където по рано бяха съсредоточени местни и руски наемници, а също беше струпана техника и оръжие, сутринта на 18.02.2015 г. останаха не повече от 300 терористи, 2 машини БМ-21 „Град“ (не са в бойна готовност) и 1 минохвъргачна батарея – останалите сили и средства са прехвърлени край Дебалцево.

Подобна е ситуацията и за Горловка, откъдето всички ресурси са прехвърлени край Дебалцево (по-специално от този населен пункт в района на Калиновка и на север от Углегорск са прехвърлени 11 танка и 5 ББМ).

От Донецк за Енакиево през Ясиноватая пристигна „подкрепление“ за екстремистите – около 300 човека, 4 танка, 2 ЗУ-23-2, 3 камиона с гаубици Д-30, 2 БМП-2, 2 БТР-80 и 4 закрити камиона. Тези сили и техника бяха събрани от 2 района на Донецк (Петровски и Куйбишевски) за участие в Дебалцевската операция.

Пристигналата по-рано в с. Вергулевка свежа ударна тактическа група на руско-терористичните войски, за която съобщи група ИС вчера сутринта (17.02.), премина в настъпление заедно с друга, действаща по-рано в района ротна тактическа група.

Още една тактическа група на противника (до две подсилени роти) атакува Дебалцево от североизток. Противникът влезе в бой общо с около 25 танка, до 35 ББМ (бронирани бойни машини, с поддръжката на 3 артилерийски дивизиона (до 40 оръдия стволна артилерия и 12 единици РЗСО). В резултат на това противникът успя да пробие в града и да превземе източните и централни части с улични боеве.

Противникът продължава да осъществява огневи контрол върху пътищата между Дебалцево и Артьомовск от стратегически важни височини (стратегическата (командна) кота 307, 9 също е заета от противника) и препятства доставките за подразделенията, отбраняващи града. Вчера надвечер украинската артилерия нанесе огневи удари по бойните позиции на противника в района на Логвиново и на изток от Дебалцево.

По външия периметър на плацдарма в с. Фашчеевка украинските войски отбиха опит на руско-терористично подразделение да атакува украински блокпост (контролно-пропускателен пункт). В резултат на ответния огън украинските военнослужещи удариха БМП-2 на терористите (беше изоставена от екипажа), както и БТР-70 (допълнително обстрелян с РПГ). С плътен флангов огън противникът е принуден да се изтегли на първоначалните си позиции.

В района на Широкино, след като вчера сутринта подразделение на руско-терористичните войски зае многоетажен дом, започна да обстрелва оттам украинските позиции с 2 минохвъргачки. Два часа по-късно подразделението беше блокирано от украинските войски и започна да се оттеглят в посока Новоазовск.

Друга група терористи в резултат на ответните действия на украинските войски се оттегли на североизток от източния край на с. Широкино под прикритието на 2 танка. Един от танковете беше изваден от строя (беше евакуиран).

На изток от Луганск е регистрирано движение в южна посока на няколко единици бронетехника. В състава на групата има 3 танка, 4 БМП-2, 1 БМП-1 и 2 БТР-80, 5 закрити камиона. Тази терористична група демонстрира „изпълнение на споразумението от Минск“, като уж изтегляне на тежко въоръжение от руско-терористичните войски.

Полицията на „ДНР“ се опитва да забрани на бивши екстремисти, останали инвалиди (в частност, без крайници) да се появяват на обществени места. „Полицаите“ се опитват да водят „разяснителна работа“, като уговарят терористите–инвалиди по-рядко да напускат домовете си. Регистрирани са няколко конфликта по този повод.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания