15-03_eng

Военна хроника – 16.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 16.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават примирието. Обстрелите са основно от стрелково оръжие, епизодично се използват минохвъргачки и друго тежко пехотно въоръжение, регистрирани са няколко случая с използване на бронетехника и артилерия.

15-03_eng

Терористите продължават да усъвършенстват предните си позиции от инженерна гледна точка, а също така оборудват изходните си позиции и районите си на концентрация.

Подобни действия се отбелязват и на приморското (Мариуполско) направление, в района югоизточно на Горловка, на западното направление южно на Донецк, а също и в района Счастие – Станица Луганская. При това се наблюдава широко използване както на специална армейска инженерна техника, прехвърлена от територията на РФ, така и на техника, иззета в района от различни фирми (както държавни, така и частни).

Главната особеност за цялата зона на АТО през последните 3 дни е рязкото засилване на разузнавателните мероприятия от страна на руско-терористичните войски.

Противникът използва пълния спектър на разузнавателни сили и средства: от БПЛА (безпилотни летателни апарати) и средства за радио-техническо разузнаване (РТР), до диверсионно-разузнавателни групи. Регистрирана е работата на 2 възела (центъра) за РТР в района от Телманово до Горловка, а също и разполагането на няколко командни пункта и контролни центрове за управление в района северно от Луганск и в района Стаханов – Первомайск.

Реорганизирана е Алчевско – Первомайската групировка на руско-терористичните войски: ако в началото на март значителна част от групировката включваше руски наемници и военнослужещи, днес основната част са екстремисти от „ДНР“ от местното население. За оперативното управление на дадената групировка в района на Алчевск пристигна мобилен команден пункт (7 специални автомобила – командно-щабни превозни средства и мобилни комуникационни единици).

Регистрирано е прегрупиране на отделните формирования на руско-терористичните войски в няколко района. Северно от Дебалцево се извършва ротация на формированията от състава на „армията на ДНР“: основната им част се изтегля в района Горловка – Енакиево, вместо тях от юг се прехвърлят няколко сборни тактически групи (отбелязва се прехвърлянето на минимум 2 ротни тактически групи – общо до 7 танка, около 24 ББМ, противотанкови средства).

Разгърнатата в района на Докучаевск – Старобашево батальонна тактическа група /БТГ/ на руско-терористичните войски получи подкрепление под формата на 8 единици бронирана техника (включително 2 танка). Част от въоръжението, поддържащо дадената артилерийска БТГ, е изтеглено в дълбочина от позициите на екстремистите, но около 40 % от огневите средства (8 РСЗО БМ-21, 6 гаубици Д-30 и 5 САУ 2С1 „Гвоздика“) са оставени на предните позиции. В дадения район също се отбелязва интензивна работа на станция за радио-техническо разузнаване.

Напрегната остава ситуацията на приморското (Мариуполско) направление. Концентрираната на север и североизток от Новоазовск тактическа група на руско-терористичните войски продължава да получава подкрепления с жива сила и въоръжение (през Максимово на разположение на дадената тактическа група са прехвърлени 6 единици буксирна артилерия, както и един ЗРК /зенитно-ракетен комплекс/ тип „Стрела – 10М“).

На даденото направление противникът продължава опитите да изтласка украинската армия към Мариупол, като обстрелва позициите на силите на АТО. Наблюдава се тактика с използване на „блуждаещи“ танкове и минохвъргачни разчети (в повечето случаи минохвъргачките са монтирани на преводни средства с висока проходимост, регистрирани са най-малко 6 такива разчети и 3-4 „блуждаещи“ танка от състава на предната Новоазовска БТГ на руско-терористичните войски). В района на Безименное е регистрирана бронирана група от същата БТГ (4 танка и 3 ББМ).

В Куйбишевски и Петровски райони на Донецк продължава преразпределението на оставащата в тези райони бойна техника на екстремистите. От района на Опитное са прехвърлени 5 танка в Петровски район на Донецк.

Уж „изтеглената“ от района на Первомайск артилерийска група на терористите (около 22 оръдия самоходна и стволна артилерия в състава на няколко огневи подразделения) всъщност е прехвърлена в друг район на „фронта“ и е разгърната в района на Чернухино. Подразделение на реактивна артилерия на екстремистите, което по-рано беше в района на Алчевск, е изтеглено в района западно на Луганск.

Екстремистите активно продължават да попълват запасите си от материално-технически ресурси, главно гориво и боеприпаси. През последните 2 денонощия е регистрирано пристигането от територията на РФ на 6 целеви конвоя с доставки, включително 2 влакови ешелона (всеки по 8 вагона),  които са пристигнали в Дебалцево и Иловайск.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания