Военна хроника – 10.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.20 часа, 10.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие руско-терористичните войски обстреляха над 20 пъти позициите на украинската армия. Основна част от обстрелите е регистрирана на територията на Донецка област.
По-специално, най-интензивни обстрели по позициите на украинските войски имаше в района на Пески, Опитное, Водяное, Авдеевка, включително с предполагаемото „изтеглено“ въоръжение (2/3 от минохвъргачните обстрели на екстремистите са с 120-мм минохвъргачки).
Също така, през последното денонощие няколко огневи групи на терористите действаха в района на Пески – Авдеевка.

10-04_eng

 

В района на Авдеевка няколко групи „пехота“ на екстремистите, въоръжени със стрелково оръжие и действащи под прикритието на артилерийско подразделение (122-мм гаубици Д-30), се опитаха да нанесат огнево поражение на украинските войски. Вчера (09.04) след обед в този район екстремистите използваха автоматични гранатомети и голямокалибрени картечници, както и няколко танка и зенитни системи, постигайки значителна плътност на огъня.
В района на Широкино мобилна огнева група на екстремистите скрито приближи до предните позиции на украинските сили, откривайки огън със стрелково оръжие. С ответен огън от защитните позиции и флангов огън от съседния опорен пункт на украинските войски групата на противника бе спряна и отблъсната на дистанция, превишаваща ефективния обсег на стрелба със стрелково оръжие.
В Луганска област е регистрирана особена активност на руско-терористичните войски в района на Первомайск – Славяносербск, а също и в няколко района на Артемовското и Станично-Луганското направления.
В района на Кримское в рамките на един час имаше сблъсък между бойците на една механизирана бригада на ВСУ с група пехота на противника, опитваща се да заобиколи нашите позиции. След края на сблъсъка подразделението на ВСУ остана на предишните си позиции.
В този район през последното денонощие също така са регистрирани два полета на БПЛА (безпилотни летателни апарати) на екстремистите – тип „Форпост“.
В района на Майорское е регистрирано съсредоточаване на бронирана техника (прехвърлянето се е извършвало през нощта, под прикритието на обстрели). В момента в този район са съсредоточени 15 – 16 танка и около 20 ББМ във втория ешелон.
Регистрирано е прехвърляне по направлението Станица Луганская през източните покрайнини на Луганск на бронирана група от 4 ББМ (2 БМП-2, 1 БМП-1 и 1 – БТР-80). В колоната има също 2 „Урала“ (1 с зенитна система ЗУ-23-2 и един с боеприпаси и ЗИП).
През последното денонощие в зоната на АТО е регистрирано съществено нарастване на транспортния поток в интерес на формированията на руско-терористичните войски. По-специално е регистрирано прехвърляне на 51 транспортни единици (при обичайна средна дневна норма от 22-23 единици). Регистрирано е прехвърляне по „северния“ маршрут на усилена (щурмова) рота (65-70 души) на РФ (военнослужещи на РФ, маскирани като местни екстремисти).
На отсечката Александровское – Алчевск – Дебалцево са регистрирани 3 транспортни колони, всяка с най-малко 10 военни закрити камиони.
Освен това е регистрирано интензивно движение на товарни автомобили от Старобешево и Комсомолское към Телманово и Докучаевск. По данни на организацията ИС по този начин се извършва прехвърлянето на материално-технически ресурси и имущество на ротна тактическа група (РТГ), разгърнала се в този район по-рано (организацията ИС съобщи за придвижването й по-рано).

Също е регистрирано съсредоточаване на свежи формирования северно от линията Павлопол – Широкино (в района на Чермалик).
Продължава прехвърлянето на боеприпаси и гориво през Макиивка и Енакиево за Ясиноватая, както и в Куйбишевски и Киевски райони на Донецк – 22 транспортни единици, разделени в няколко колони.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания