Военна хроника – 10.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 10.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:
Руско-терористичните войски продължават да провеждат обстрели на предните позиции на украинската армия в зоната на АТО както от стрелково оръжие (в повечето случаи), така и с тежко пехотно оръжие (гранатомети, минохвъргачки, ПТРК), а също и със стволна артилерия и РСЗО (главно на приморското и Донецкото направления). Също така, през последните почивни и празнични дни (07 – 09.03) са регистрирани 1-2 сблъсъци за ден, използвайки както пехотно, така и артилерийско оръжие.

09-03_eng
С помощта на „примирието“, командването на руско-терористичните войски продължава да подобрява степента на бойната готовност на формированията си. Към днешна дата, те съумяха да създадат единна командна структура, на така наречената „Армия на Новоросия“. Въпреки разделението на окупираните територии на „ДНР“ и „ЛНР“, техните военни формирования в момента, са възстановени и имат ясна структура, включително в областта на оперативното и административно управление, изградени и действащи под единен план и единна концепция. В действителност, по време на „примирието“, ръководството на Руската федерация проведе реформиране на бандитските формирования на „ДНР“ и „ЛНР“ и формированията прехвърлени в Донбас от руски наемници, подчинявайки ги на единната система на командването в доста боеспособна армия.
Едновременно с това, непосредствено на „предната линия“ се осъществяват мероприятия, насочени към подобряване степента на боеспособност на формированията на руско-терористичните войски, включително и оборудване на личния състав и бойната им техника и оръжие. Също се осъществяват и провеждане на комплекс от бойни обучения и натрупване на материално-технически ресурси. През последната седмица се отбелязва пристигането от 30 до 80 единици бойна техника и превозни средства на ден – както от район в район, така и от територията на Руската федерация в окупираните територии на Донбас.
В резултат на проведените прегрупирания и маневри на силите и средствата, противника съумя да създаде в редица райони и направления мощни ударни тактически групи.
– Северна ударна тактическа група – на Донецкото направление (основните сили са съсредоточени в Авдеевския район)
В състава им са: 24 танка, 35 ББМ, 2 транспортни групи с по 25 – 30 военни камиона и друг транспорт, усилени няколко малки тактически групи (около 11 танка, 7-8 ББМ). Общо – 1 500 души. Оперативно подчинени на „Горловския гарнизон“.
Отделна тактическа група с численост до сборен батальон оперира в района на Красногоровка – Пески (12 танка и 20 ББМ).
Самият „Горловски гарнизон“ (числеността се увеличи до 3 500 души, 35 танка и около 26-28 ББМ) се допълва усилено с бронетехника, в резултат на ремонт, на по-рано повредени, както и с прехвърлени от други райони, в някои случаи и с прехвърлени от Руската федерация (през последните дни възстановени и прехвърлени са около 8 единици бронирана техника, включително 3 танка). Отбелязва се наличието на няколко „специфични“ типа оръжие – ЗРК армейски ПВО тип „Стрела-10М“ и „ОСА-АКМ“, включително и модернизираната версия).
Пунктът на управление на „северно-тактическата група“ обхваща района между Горловка и Енакиево. Също така, управлението на войските се осъществява от „Горловския гарнизон“.
Северно-тактическата група е подкрепена от няколко артилерийски формирования (както стволна, самоходна, така и реактивна артилерия). Общо в състава им са около 45 – 50 оръдия стволна артилерия (формирани в 4 артгрупи), 24 РСЗО (формирани в 3 артгрупи, най-вече БМ-21 „Град“, отбелязва се също наличието на няколко BM-27 „Ураган“, по-рано бяха регистрирани в Енакиево, и 3 установки БМ-30 „Смерч“). Особеността на действие на артилерийската група се характеризира с това, че по-голямата част от артилерията на терористите е изтеглена дълбоко в бойни формации, макар, че част (от така наречената „поддържаща група“, до 30 % от оръдията и системите) продължава да бъде в предните огневи позиции. Подразделението с БМ-30 „Смерч“ са трайно разположени в района на Макиивка, и ако е необходимо, маршируват до по-рано подготвените позиции, нанасят удар и оперативно напускат позиции, като за всяка система по-рано е разработен самостоятелен маршрут на движение и изтегляне от позициите.
– Приморска тактическа група – на Мариуполското направление, предимно съсредоточена северно и северно-западно на Новоазовск. Част от силите и средствата на тази група участват в боевете на линията Павлопол – Широкино, също част от силите и средствата оперират в района Заиченко – Октябр.
В състава на дадената ударна група са общо до 2 500 души, разделени на няколко тактически групи в смесен състав (местни екстремисти и руски наемници). Имат 25 танка и 18-20 ББМ, разполагат с голям брой транспортни средства (до 60 единици военни траспортни средства, 20 МТ-ЛБ и други трактори, различни видове преобразувани автомобили с висока проходимост, предимно в състава на мобилните минохвъргачни групи). Постоянно се обновява боевата техника и личния състав на човешките ресурси, пристигащи както през Телманово от северното направление, така и непосредствено през границата от територията на Руската федерация в района на Максимово (веднъж на ден през Новоазвоск и Безименное преминават 10-15 единици бронетехника и превозни средства).
Дадената ударна група е поддържана от артгрупа, имаща в състава си 14 РСЗО и около 32-36 оръдия стволна и самоходна артилерия, голям брой минохвъргачки. Артгрупата основно оперира в отделни огневи подразделения, но се управлява от единен команден център.
– Луганска ударна тактическа група – на Северно-Луганското направление (Счастие, Станица Луганска). След симулацията изтегляне на тежката техника (всъщност – изтегляне на незначително разстояние и маскиране), в района на Первомайск до Счастие (включително район Алчевск – Перевалск), продължава съсредоточването на ударна тактическа група на противника. Част от дадената група е съсредоточена източно на Луганск. Освен това, отбелязва се прегрупиране на формированията на противника в района на Бахмутско шосе.
В действителност, Луганската ударна тактическа група се състои от 3 тактически групи (една действаща в Счастие, друга – в района от Трехизбенка до Новотошковка, третата – непосредствено на Станица Луганска) имащи един център на управление.
Общо в състава на трите тактически групи на Луганската групировка – около 5 000 – 5 500 души, 48 танка, около 85-90 ББМ, 125 – 130 единици превозни средства и трактори. Продължава попълването на дадената група с бронетехника (както отремонтирани, така и от територията на Руската федерация). В южен Луганск е оборудван център за формиране и обучения на екипажите.
Луганската ударна тактическа група се поддържа от 3 артилерийски групи (общо до 50 оръдия стволна и самоходна артилерия, 36 РСЗО). Могат да действат в отделни огневи подразделения.
Особеностите на дадената тактическа група, се явяват, наличието на отлични условия за маневриране на силите и средствата от фланг до фланг.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания