Военна хроника – 09.04.2015 г.

тимчук

 

 

 

 

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 09.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие се наблюдава нарастване на активността на руско-терористичните войски в зоната на АТО.
Освен многобройните обстрели на различни участъци на разграничителната линия между страните, в Луганска област, в района на Бахмутското шосе екстремистите осъществиха настъпателни действия от тактически мащаб, атакувайки предните позиции на украинската армия. В рамките на половин час украинските военнослужещи водиха близък огневи бой с атакуващите групи от пехота на противника (с численост до рота), поддържана от няколко единици бронирана техника (в близост до позициите на АТО действаха 4 единици, от които 1 танк, и още около 5 единици бронирана техника поддържаха действията на пехотата на екстремистите с плътен огън от дълбочина на бойните си позиции). В резултат на сблъсъка екстремистите бяха отблъснати на изходните им позиции.

09-04_eng

В района на Болотенное екстремистите откриха огън с минохвъргачки по позициите на украинските войски. В Донецка област под прикритието на минохвъргачки екстремистите нападнаха позициите на украинската армия в близост до Новоселка, Опитное, Авдеевка, Бердянское. Във всички тези случаи руско-терористичните войски обстрелваха с „изтеглените“ 120-мм минохвъргачки. Противникът съчетаваше минохвъргачния обстрел и с друго тежко пехотно въоръжение – голямокалибрени картечници, автоматични гранатомети, а също и стрелково оръжие.
Екстремистите нанесоха и артилерийски удар с използването на 120-мм оръдия Д-30 (също „изтеглени“). Освен това, в дадения район 3 пъти бяха обстреляни позициите на украинските сили от „блуждаещи“ танкове на терористите. В района на Опитное – Авдеевка огневите пехотни групи на противника се опитаха да се придвижат между подразделенията на украинската армия. При тези опити екстремистите активно използваха зенитни системи ЗУ-23-2 и минохвъргачки.
В района на Гранитное (южно от Донецк) мобилна група на терористите, въоръжена с ПТРК, от засада се опита да унищожи няколко единици бронирана техника на силите на АТО. Въпреки това, изстрелването на ПТУР от по-рано подготвени огневи позиции, за екстремистите бе неуспешно – нито една противотанкова ракета не попадна в целта.
Руско-терористичните войски продължават да провеждат прегрупиране на силите си. По-специално, регистрираната по-рано от организацията ИС придвижваща се танкова тактическа група (преминала през Луганск) пристигна на Первомайско – Стахановското направление, част от танковете (7 единици) се отправи към Горловка. След танковата колона през последното денонощие по същия маршрут преминаха и 11 цистерни за гориво и 4 единици специален транспорт (мобилни ремонтни работилници от военен тип).
Съсредоточената в района на Старобешево ротна тактическа група на екстремистите, за която по-рано съобщи организацията ИС, започна придвижване към предната част на фронта (западно и севернозападно от Телманово, възможно придвижване към Докучаевск).
В района на Новоазовск – Октябр – Безименное продължават да пристигат попълнения за бандитските формирования, водещи тежки боеве с украинските сили в района на Широкино – Чермалик. Налице е рязко намаляване на броя на попълненията от руски наемници, като основната част са местни екстремисти от „ДНР“ (наемници сред граждани на РФ се наблюдават в екипажите, прехвърлящи се с военна техника от РФ). В момента като попълнения в дадения район са прехвърлени около 550 – 600 души.
Освен военната си активност, руско-терористичните войски продължават активно да увеличават боеспособността на формированията си и провеждат мобилизационни мероприятия.
Фактически приключи формирането на системата за ремонт и техническо обслужване на военната техника и транспорт на екстремистите в окупираните територии. Ако миналата година върнатата в строя повредена военна техника се оценяваше от организацията ИС като не повече от 5 – 7 %, днес тя достига до 25 – 30 %.
Също така активно се работи за повишаване пропускателната способност на железопътните възли и автомобилните комуникации, контролирани от окупаторите с цел прехвърляне на въоръжение и материално-технически ресурси от Русия.
През последното денонощие е регистрирано рязко увеличаване на количеството на колоните за доставки – общо е регистрирано прехвърлянето на 44 транспортни единици (най-вече през „северния“ маршрут, значителен брой автомобилен транспорт е регистриран в района на Красний Луч – Дебалцево (21 автомобила в  две колони), също така между Алчевск и Стаханов (13 военни камиона, също в две колони).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания