Военна хроника – 06.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 06.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

През последното денонощие руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават условията на мирните споразумения, като обстрелват позициите на украинската армия с целия спектър от оръжие – от стрелково до стволна и реактивна артилерия.

Най-активни обстрели имаше на Донецкото и Приморското (Мариуполско) направления, в района северозападно от Авдеевка, в района на Счастие, в района от Светлодарск до Попасная.

Фактически по цялата разграничителна линия от страна на руско-терористичните войски се наблюдава леко намаляване на артилерията, изтегляна в тила според Минските споразумения. Тежката бронетехника, по-специално танковете, които обстрелват украинските позиции, остават на място и не се изтеглят от разграничителната линия.

Екстремистите продължават усиленото струпване на материално-технически средства както в „прифронтовата зона“, така и непосредствено на предните позиции, като същевременно прегрупират и увеличават боеспособността на своите подразделения.

Наблюдават се активна бойна подготовка и възстановяване на техническата боеготовност на въоръжението и техниката от страна на терористите. За последните две денонощия от Русия са пристигнали 5 конвоя с доставки – 1 с железопътен транспорт (8 вагона), и 4 автомобилни (46 превозни средства). Екстремистите с усилени темпове възстановяват Дебалцевския железопътен възел.

06-03_eng
Отбелязва се прехвърляне от района на Донецк и Енакиево в района на Горловка и Майорское на попъления от личен състав и техника на терористите. По-специално е регистрирано прехвърлянето на 2 танкови подразделения по 6 танка, 14 ББМ, 2 артилерийски батареи (гаубици Д-30), както и 4 военни камиона със зенитни системи ЗУ-23-3.

Регистрирано е прехвърлянето на североизток от Ясиноватая на мобилен команден пункт на руско-терористичните войски – 8 специални автомобила и 2 закрити камиона в съпровождение на 4 БТР-а.

Откъм Енакиево в района на Горловка пристигна бронирана група от 7 БМП-1,2, 2 БТР-80, 2 танка. В групата са регистрирани също 2 ЗРК „Стрела-10М“.

В „ДНР“ продължава „мобилизационната кампания“. Екстремистите изпращат „повиквателни“ по предприятията и мините. Има заповед на ръководството на „ДНР“ от всяка голяма мина и предприятие да се мобилизират минимум по 250 човека.

Във връзка с недостига на продоволствие ръководството на „ДНР“ разглежда възможността за въвеждане в Донецк на „купони за хранителни продукти“. Редица „чиновници“ на „ДНР“ виждат в това единствен изход за излизане от създалата се ситуация.

Градовете Антрацит и Красний Луч фактически изцяло са преминали под контрола на „централното правителство“ на „ЛНР“. Бандитските формирования на така наречените „казаци“ са разбити, остатъците им са отстъпили към границата с Руската федерация, повечето „атамани“ са или ликвидирани, или арестувани. Новите „местни ръководители“ на „ЛНР“ се интересуват от „бизнеса“ с въглища и гориво – в дадения район свързаните с тях ресурси незабавно се взимат под контрол.

В „ЛНР“ и „ДНР“ протича масово преброяване и мобилизация на строителната техника (багери, трактори, грейдери). Представителите на терористичните организации „на места“ са инструктирани да осигурят изземването на голям брой строителна техника за изграждането на „укрепителни съоръжения“ по разграничителната линия.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания