03-03_eng

Военна хроника – 04.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 04.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива„:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да използват примирието за прегрупиране на съсредоточените сили и средства в района. Наблюдава се прехвърляне на тактически резерви на Донецкото направление (бронетехника, артилерия и формирования от руски наемници) и в Горловски район (батальонна тактическа група, прехвърляна на части).

По-специално, за периода 1–3 март е регистрирано прехвърляне на 16 танка, 23 ББМ и 12 оръдия буксирна артилерия (главно гаубици Д-30) в Донецк и Горловка от няколко направления: през Дебалцево и Енакиево, а също и по южния маршрут – през Снежное, Иловайск и Старобешево.

03-03_eng

На Дзержинското и Артьомовското направления се наблюдава концентрация на подразделения на руско-терористичните войски (общо са регистрирани 4 нови, предислоцирани от юг ротни тактически групи със съответната артилерийска поддръжка).

В момента на Дзержинското направление към съсредоточените там по-рано средства са прехвърлени 12 танка и 23 ББМ, както и артилерийска група от 4 батареи (стволна артилерия и 8 РСЗО). Прехвърлянето се извършва от южните райони, откъдето терористите уж „изтеглят“ въоръжението. На Артьомовското направление се наблюдава пристигането на малки партиди бронетехника (до 3-4 единици, като продължават да пристигат).

Освен това, в същите тези райони противникът продължава активно да съсредоточава материално-технически ресурси (главно гориво и боеприпаси, по 4-5 боекомплекта различни калибри за вече прехвърленото тук въоръжение). „Пунктовете за доставка“ и „складовете“ се организират максимално близо до предната линия.

Процесът на оборудване на складовете и пунктовете за съхранение на материално-технически ресурси се контролира строго от „представители на командването“ , сред които са индентифицирани офицери на въоръжените сили на РФ. Наблюдава се наличието на подразделения от добре въоръжена охрана на дадените складове.

Както в „ДНР“, така и в „ЛНР“ под контрола на руски специалисти е организирано обучение на формированията на екстремистите на редица импровизирани полигони. Тренира се преди всичко взаимодействието между различните родове войски – „пехотата“, танковите и артилерийски подразделения.

Съсредеточената на Новоазовския участък тактическа група на руско-терористичните войски предприема опити да изтласка украинските подразделения от Широкино. В този район терористите също демонстрират активно „изтегляне на войските“ (фактически изтегленото през деня въоръжение се връща през нощта на позициите си – по думите на самите екстремисти „въртележката се върти“).

Противникът продължава активно да извършва разузнаване на позициите на украинските войски едновременно на няколко направления. Отбелязват се опити на руско-терористичните войски за драстично увеличаване и укрепване на диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) чак до тактическия тил на украинската армия. Липсата на пълен контрол от страна на украинските войски по линията на контакт на конфронтиращите страни (в най-добрия случай това е огневи контрол на района между съседни позиции, т.е. възможност за тяхното обстрелване) позволява на противника да извършва подобни действия.

В подразделенията на т.н. „опълчение“ в Донбас нараства недоволството, предизвикано от прекратяването на изплащането на месечното възнаграждение. В Макиивка се наблюдава масово дезертиране на екстремистите от бандитските формирования поради невъзможност да издържат семействата си след преустановяването на ежемесечните плащания.

Южно от Донецк, в района Степное – Гранитное екстремистите продължават обстрелите, регистрирано е поражение на 1 единица украинска бронетехника.

Службите за сигурност на Русия използват „примирието“ в Донбас за реорганизация на „спецслужбите“ на „ДНР“ и „ЛНР“.
Съгласно доклада на координационната група на ФСБ на РФ в Донбас, към настоящия момент формирането на „министерството на държавната сигурност“ на „ДНР“ и „ЛНР“ е завършено на 25%. Отбелязва се неефективността на организационната работа на местните „експерти“. По-нататъшното формиране на дадената структура ще се осъществява под пълния контрол на представителите на руските специални служби.

За ръководител на по-нататъшното формиране на „службите за сигурност“ на терористичните организации в Донбас от страна на ФСБ на РФ е назначен бившият началник на Севастополското управление на Службата за сигурност на Украйна (УСБУ) Пьотр Анатолиевич Зима.

Бившият началник на УСБУ в Севастопол П.А. Зима на 2 март 2014 г. бе назначен от колаборационисткия режим на Автономна република Крим за „председател на СБУ в Крим“. На 3 март и.д. президент на Украйна А. Турчинов с указ №230/2014 освободи П. Зима от заеманата длъжност.

СБУ разполага с доказателства, че незаконно назначеният през март 2014 г. „началник на Главното управление на СБУ в Крим“ Пьотр Зима има отношение към масовите убийства на мирни граждани в Киев през февруари 2014 г. Също така, предателят П. Зима активно е сътрудничил с ФСБ на Руската федерация при анексирането на Крим.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания