Военна хроника – 04.04.2015 г.

04.04.2015

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 04.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие са регистрирани обстрели по позициите на украинските войски от формированията на руско-терористичните войски на Артемовското, Донецкото и Мариуполското (Приморско) направления.
Най-сложна е ситуацията в района на Опитно и Авдеевка. В района на Опитно, през последното денонощие екстремистите постоянно обстрелваха със стрелково оръжие и автоматически гранатомети АГС-17, налице е и използването и на СПГ-9 и 82-мм минохвъргачки. В района на Авдеевка позициите на украинската армия бяха обстрелвани с 120-мм минохвъргачки и стрелково оръжие. При осъществяване на минохвъргачния обстрел, противникът се опитваше да го коригира (регистрирани са и многократни опити за изместване на огъня).
Продължават опитите на терористите да изтласкат украинските войски от заеманите им позиции на Артемовското направление, особено в района на Майорско и Луганско. Огневите групи на екстремистите 4 пъти обстрелваха украинските сили, опитвайки се да ги заставят да се изтеглят от позициите им в района на Майорско, и 2 пъти активно обстрелваха украинските позиции с картечници (различен калибър) в района на Луганско. Украинските подразделения останаха на своите позиции.
На Приморското направление е регистриран обстрел нанесен от екстремистите с 82-мм минохвъргачки по опорния пункт на украинските войски в района на Чармалик. По време на обстрела, противникът наблюдаваше (разузнаваше) предната линия, разкривайки огневите позиции на украинските войски. В продължение на вчерашния ден (03.04) бяха регистрирани многократни опити на противника за разузнаване с радио-локационни средства за контрол на въздушното пространство (средства на ПВО) и разузнаване с помощта на БПЛА (безпилотни летателни апарати) в дадения район.
В района на Телманово е регистрирано прехвърлянето на колона от няколко джипа и микробуси превозващи военнослужещи от подразделение на спецназ на ГРУ и Генерален щаб на ВС на РФ в посока на предната линия (около 45 души, отлично въоръжени и оборудвани).
В същото време е налице и усилване на неустановено пехотно подразделение на терористите (по предварителни данни усилена ротна тактическа група (РТГ) от екстремисти на „ДНР“) с 6 танка от района на Старобешево и Комсомолско към предната линия в района на Докучаевск.
Освен активността си на предната линия, терористите продължават и с активността си от военен характер в дълбочина на окупираните територии, като основно решават проблемите с доставки до тактическите си групи и повишаване на боеспособността им. През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на 34 транспортни единици с боеприпаси и гориво, доставени от РФ. Повечето от транспортните средства (26 автомобили) се отправиха към тила на двете „северни“ тактически групи на екстремистите концентрирани в района на Горловка – Ясиноватая – Енакиево , и в района на Первомайск – Стаханов. Колоната за доставка бе съпроводена от охрана на екстремистите ( до взвод, с 2-3 ББМ).
Налице е нарастване на обема на доставките за нуждите на „Горловският гарнизон“ на руско-терористичните войски, както преди по „северния“ маршрут (през Алчевск – Дебалцево, и през Красний Луч – Дебалцево- Углегорск), така и по „южния“ маршрут (през Снежное (Амвросиевка) – Шахтьорск- Макиивка). По „южния“ маршрут основно се прехвърля военна техника.
На железопътните гари Иловайск и Дебалцево противникът продължава ремонтно – възстановителните работи с цел да увеличи капацитета на двата железопътни възела след многочислените повреди получени в резултат: на първо място – успешните ракетни обстрели на украинските войски, на второ място – в резултат на отбранителните зимни боеве за „Дебалцевският плацдарм“. Сериозен проблем за екстремистите в това отношение остава силния недостиг на квалифицирана работна ръка и мобилния ремонтен състав (налице са активни опити за привличане към работа на специалисти и техника от други подобни сфери). Кранове, трактори, ремонтно оборудване се конфискуват главно от машиностроителни предприятия и местни автомобилни сервизи.
В Горловка и Снежное продължава ремонта и техническото обслужване на артилерийските системи на терористите. В Горловка на територията на местното машиностроително предприятие са регистрирани 11 САУ 2С1 „Гвоздика“, в Снежное на базата на ремонтни работилници 4 РСЗО БМ-21 „Град“, 1 РСЗО БМ-27 „Ураган“, 2 САУ 2С3 „Акация“ и 4 единици 2С1 „Гвоздика“. Повече от половината от тези единици са небоеспособни и се ремонтират.
В Луганск е регистрирано създаването на 4 парка за военна техника, принадлежаща към различни формирования на „ЛНР“ и маскирана към местните екстремисти от подразделения на ВС на РФ.
За деня е регистрирано следното прехвърляне на военна техника за екстремистите:
– През Луганск към Станица Луганская премина колона от 3 закрити камиона и 6 ББМ (2 БМП-2, 4 БТР-80).
– От Перевалск към Чернухино е регистрирано прехвърляне на 3-х МТ-ЛБ и 1 БМП-2.
– През Макиивка от страна на Донецк преминаха 2 автомобила със зенитни системи ЗУ-23-2 и 4 камиона с 120-мм минохвъргачки.
– През Енакиево за Ясиноватая премина танкова колона от 3 танка, 2 РСЗО БМ-21 „Град“, 2-х МТ-ЛБ.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания