03-03_eng

Военна хроника – 03.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 03.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в зоната на конфликта в Донбас продължават да концентрират сили и средства на отделни участъци и направления, като усилват значително своите основни ударни тактически групи и продължават да обстрелват предните позиции на украинската армия. В отделни райони се наблюдават атакуващи действия на тактическо ниво.

През последното денонощие е регистрирано придвижване от територията на Русия в Донбас на поредните 3 конвоя с доставки – както по „южния“, така и по „северния“ маршрут.

03-03_eng

 

Особено активно противникът увеличава боеспособността на своята Новоазовска тактическа група чрез прехвърляне на подкрепления както от района северно от Телманово, така и от територията на Руската федерация непосредствено през руско-украинската граница.

В настоящия момент броят на танковете на това направление се увеличи до 17 единици (повечето от тях засега се намират непосредствено в северните покрайнини на Новоазовск и на север от него), бойни бронирани машини (ББМ) – повече от 30 единици.

На „предната линия“ в дадения район действат малки мобилни отряди на „армията на ДНР“, които чрез настъпателни действия се опитват да изтласкат украинските войски от достигнатата от тях линия Широкино – Павлопол.

На терористите и руските наемници бяха създадени идеални условия за такъв род активност  – липсата на особено противодействие от страна на украинските войски, изпълняващи условията на мирните Мински споразумения, способства за провеждането от страна на противника на мероприятия за повишаване боеспособността на неговите подразделения. Украинската армия открива само ответен огън изключително в случайна отбрана.

На Алчевско – Первомайското направление противникът струпва интензивно материално-технически ресурси и в момента даже не се опитва да демонстрира „изтегляне на тежка техника и артилерия“, както в други райони.

В района на Стаханов – Белое – Алчевск са съсредоточени няколко артилерийски групи на руско-терористичните войски (до 36 единици стволна артилерия, 12 РСЗО и 18 САУ), при това активно продължава попълването на запасите им от боеприпаси (в Стаханов за тази цел е създаден временен разпределителен пункт).

Наблюдаваното преди време изтегляне на техника на „армията на ЛНР“ северно и източно от Луганск се оказа лъжлив ход на терористите. Те изтеглиха дълбоко в контролираната от тях територия (в ремонтни бази) само повредената и небоеспособна бойна техника. Останалата техника и въоръжение беше изтеглена на незначително разстояние, като беше внимателно разсредоточена и замаскирана.

От района на Дебалцево към южната част на Луганска област се изтеглят за възстановяване на боеспособността 2 комбинирани подразделения на руско-терористичните войски (ротна тактическа група и усилен танков батальон), в които участват военнослужещи на въоръжените сили на Русия и които понесоха сериозни загуби в боевете на Дебалцевския плацдарм (танковият батальон е загубил минимум 8 танка). Подразделенията се изтеглят на групи, най-вече в тъмните часове на денонощието. При което изтеглянето на дадените подразделения на противника се представя като „изпълнение на Минските споразумения“.

Едновременно с това терористите се опитват да възстановят напълно работоспособността на Дебалцевския железопътен възел с цел ускорено прехвърляне на материално-технически средства през тази възлова гара. В района на Дебалцево от Русия вече пристигна първият ешелон – 6 вагона с боеприпаси.

В района на Донецк терористите продължават да концентрират нови формирования в 3 района на града (Куйбишевски, Киевски и Петровски), а също активно обстрелват позициите на украинските войски с минохвъргачки и тежко пехотно въоръжение, понякога – с артилерия и танкови оръдия. В района Красногоровка – Шуми се отбелязва значителна активност на руско-терористичните войски. По-специално са регистрирани няколко опита за атака срещу предните позиции на украинската армия от тактическа група на екстремистите (с численост до усилен взвод) при поддръжка от минохвъргачки и артилерия.

В района Докучаевск – Новоласпа противникът извършва прегрупиране на подразделенията, като концентрира основните си сили и средства на направлението северозападно от Волноваха (край Степное) и на участъка от Гранитное до района южно от Телманово. Наблюдава се придвижването на 13 танка, 8 ББМ, 12 военни закрити камиона.

През нощта на втори срещу трети март е регистрирано прехвърляне на личен състав и техника на терористите от състава на бандитското формирование на „ДНР“ „Восток“. Прехвърлянето се извършва от района на Пантелеймоновка (Ясиноватски район, Донецка област) към Мариуполското направление.

В района на Победа (Старобешевски район, Донецка област) пристигна колона от танкове, БМП и БТР на руско-терористичните войски с численост до 40 единици. Техниката е разположена на територията на фермерско стопанство (в дадения район екстремистите са предупредили местните фермери, че трябва да освободят складовите помещения).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания