Военна хроника – 02.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 02.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива„:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават мирните Мински споразумения, като обстрелват позициите на украинската армия и цивилни обекти, включително с използването на артилерия и тежко пехотно въоръжение.

В отделни участъци екстремистите и руските наемници се опитват да атакуват предните позиции на украинските войски. Основната активност на противника се проявява на Донецкото направление.

По-специално, през последното денонощие с помощта на артилерия и тежко пехотно въоръжение бяха обстрелвани позициите на украинските войски в района на Авдеевка. Също така, противникът нанесе удари и по позициите на украинската армия в района на Красногоровка, Опитное и Тоненкое.

02-03_eng

В района от Красногоровка до зоната югозападно от Горловка успоредно със стрелбата от стволна и реактивна артилерия се наблюдават опити на терористите да изтласкат украинските войски от позициите им чрез провеждане на настъпателни операции.

В настоящия момент тези опити са спрени от украинските войски, но противникът продължава да укрепва силите и средствата си в дадения район. Разгърнатите на това направление подразделения на руско-терористичните войски (тактическа група от 500 души в района на Ясиноватая и резервни формирования от Куйбишевски и Киевски райони на Донецк с общ с личен състав до 2 000 души) получават подкрепление и техника. Общият брой на танковете, които противникът е съсредоточил на този сравнително тесен участък, превишава 25 единици, регистрирани са също и няколко десетки ББМ (най-малко 50 единици).

Също така, противникът продължава да възстановява боеспособността на своите подразделения и да ги прегрупира. От района на Енакиево в посока Ясиноватая е регистрирано прехвърляне на терористична група с бронетехника (6 танка, 11 ББМ и 6 РСЗО).

В района на Дебалцево (Светлодарск, Попасная, Троицкое) през последното денонощие терористите два пъти са използвали 120 мм минохвъргачки срещу позициите на украинските войски.

Край Луганск и в района на север от него е съсредоточена групировка на руско-терористичните войски с обща численост до 1 500 души, която интензивно натрупва материално-технически ресурси и провежда активна бойна подготовка на полигон, организиран в едно от предградията на Луганск.

За денонощието е регистрирано прехвърлянето в района  Алчевск – Стаханов – Первомайск на около 40 транспортни единици – конвой за снабдяване. Конвоите доставят основно артилерийски боеприпаси за артилерийските подразделения на екстремистите, съсредоточени в района на Брянка и Стаханов.

Към Донецк през Снежное – Шахтьорск са преминали два конвоя (първият – 12 закрити военни камиона, вторият – 26 транспортни единици, включително трактори МТ-ЛБ и БТС-4, както и инженерна техника (разрушителни машини, специализирана земекопна техника).

На приморското направление, край Новоазовск и в района на север от него продължава съсредоточването на ударна тактическа група на руско-терористичните войски (550 – 600 руски наемници и военнослужещи на Руската федерация, до 20 танка, 33 ББМ, 28 единици стволна артилерия, 16 РСЗО).

Пред дадената група са съсредоточени малки тактически групи на „ДНР“ (основно с численост до взвод, но са регистрирани и няколко формирования с численост до рота – всички те разполагат с ограничен брой тежка бронетехника и изпълняват функцията на „лека пехота“ в състава на „приморската“ тактическа група на руско-терористичните войски).

В същия район, южно от пътя за Мариупол, край Саханка противникът продължава да усъвършенства отбраната си – оборудват се взводни и ротни опорни пунктове, много активно се изготвят минно-взривни заграждения, провеждат се редица други мероприятия. Паралелно с това терористите продължават да нанасят удари в района на Широкино, Октябр и Заиченко.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания