Военна хроника – 01.04.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.17 часа, 01.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последното денонощие е налице рязко увеличаване на бойната активност на руско-терористичните войски в зоната на АТО. Екстремистите използваха активно стволна артилерия и 120-мм минохвъргачки, опитаха и да атакуват украинските подразделения, включително с използването на бронирана техника.

Рязко увеличаване на бойната активност от страна на руско-терористичните войски е регистрирано на  Донецкото, Луганското и Приморското направления.

Терористите бяха особено активни в района на Авдеевка. На 31.03. до обед група танкове на противника обстрелваха украинската армия от предварително подготвена огнева позиция (след обстрела танковете се изтеглиха в дълбочина на бойните си позиции), а след това екстремистите на два пъти нанесоха удари с 122-мм стволна артилерия, която трябваше да бъде изтеглена съгласно Минското споразумение към демаркационната линия (обстрелваха и с батарея гаубици Д-30 от позиции в района на Ясиноватая).

6726

 

Формированията на руско-терористичните войски два пъти нанесоха със 120-мм минохвъргачки огневи удари по позициите на украинските войски в района на Опитное. Същевременно към позициите на украинската армия в района на Пески се придвижи бронирана група на терористите – три БМП-2, които обстреляха украинските позиции с 30-мм автоматични оръдия.

На Луганското направление, в района на Станица Луганская по време на придвижването си към демаркационната линия патрулна група на въздушно-десантна част на украинската армия  е атакувана от две „пехотни“ групи на терористите. При сблъсъка противникът е използвал стрелково оръжие, гранатомети, голямокалибрени картечници. Огневата група на екстремистите е заела предварително огневи позиции на линията на придвижване на украинските десантчици, а друга прикриваща група е заела позиции за заградителен огън. Двете групи са действали съгласувано и прикрито (Такава схема на действие е описана в сборника със стандартни тактически задачи, разработени преди няколко години от Генералния щаб на ВС на РФ за общевойсковите съединения „от нов тип“). При сблъсъка в резултат на контраатаката на украинските десантчици терористите са били отблъснати отвъд разграничителната линия между страните.

На Приморското направление екстремистите обстрелваха опорен пункт на силите на АТО в района на Пионерское със 120-мм минохвъргачки, с многократно коригиране и изместване на огъня. След този отвличащ огън, опитващ да блокира нашите резерви в този район, противникът на два пъти нанесе удари по Широкино със 120-мм минохвъргачки и 122-мм стволна артилерия. След артилерийската подготовка в района на Широкино започна сблъсък, при който екстремистите атакуваха позициите на украинските войски с бронирана техника (отбелязано е действието на 3-4 танка и щурмова група на „пехотата“).

Освен увеличаването на бойната активност, терористите продължиха активното усилване на ударните си тактически групи на определени направления. През Лутугино – Перевалск – Алчевск („северния“ маршрут) е регистрирано прехвърлянето на няколко колони с доставки (общо 27 транспортни единици) с различно предназначение, включително камиони, цистерни с гориво, специални автомобили (предимно мобилни сервизи и автомобили със специално инженерно оборудване). Освен това, край Дебалцево са разтоварени 3 вагона с боеприпаси – главно 122-мм НУРС /неуправляеми ракетни снаряди/за РСЗО „Град“ (боеприпасите са откарани в района на Чернухино).

По „южния“ маршрут също продължава прехвърлянето на материално-технически ресурси, снабдителни доставки и военна техника в района на Донецк и южно от него. Общо са регистрирани 34 единици техника (от тях 24 единици – снабдителни доставки).

На Артемовското направление е регистрирано пристигането от Донецк на 2 тактически роти, разгърнати на фланговите позиции в района на Луганское и Светлодарск. В момента северно от Дебалцево са съсредоточени 22 – 24 танка на терористите, 38 ББМ и около 1 500 души в три основни тактически батальонни групи и в по-малки формирования. Поддържащата ги артилерия е изтеглена зад шосето Луганск – Донецк (северно от него действат само малки артилерийски групи с по 3 -4 оръдия).

В района на Донецк, Горловка и Докучаевск е регистрирана работата на 3 центъра за радиотехническо разузнаване (РТР) на руско-терористичните войски.

В района на Старобешево е изградена нова радиомрежа, въпреки че противникът се опитва да поддържа постоянна радио маскировка в този район, като се опитва да скрие пристигането тук на свежа БТГ, за която по-рано бе съобщено от организацията ИС.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания