Русия изпраща в Донбас оборудване за печат на фалшиви пари

Внимание – фалшиви банкноти!

Русия изпраща в Донбас оборудване за печатане на фалшиви пари 

Русия изпраща в Донбас  оборудване за печат на фалшиви пари

В Кремъл планират „окончателно унищожаване“ на украинската валута (гривня) и изпращат на екстремистите от „ДНР“ и „ЛНР“ в Донбас оборудване за изготвяне на фалшиви банкноти. На това е посветен сюжетът на украинското предаване „Гроши“ („Пари“).

Наскоро Антон Герашченко, депутат и съветник на украинския министър на вътрешните работи, заяви, че в Източна Украйна са докарани машини за печатане на фалшиви пари.

„Русия доставя там оръжие, боеприпаси, медикаменти, но не дава пари на терористите… Вече имаме информация, че в момента там се доставя оборудване за печатане на фалшиви гривни“, казва Герашченко.

Първа жертва на фалшивите „ЛНРовски“ пари стана жител на Херсонска област, с когото са се разплатили с такива банкноти.

„Той е получил парите от жител на Запорожие, който от своя страна ги е получил от жител на Луганска област“, разказва Андрей Плюшкин, началник на градския отдел на МВР в Нова Каховка, Херсонска област.

По информация на МВР, в източните области на Украйна фалшивите пари стават все повече, като навлизат от окупираните територии.

МВР на Украйна моли гражданите да бъдат внимателни при боравенето с пари. За момента фалшивите банкноти от „ДНР“ и „ЛНР“ могат да бъдат разпознати лесно – върху тях лисва магнитната лента, което е първият признак за фалшифициране.

ТСН.ua