map

Границата на зоната на АТО ще се преминава през седем контролни пункта със специални пропуски

Украинските власти предупреждават да не се правят опити за преминаване на други места – всичко е минирано

ATO
Снимка: Пресцентър на АТО

От 11 януари е спрян напълно автобусния, автомобилен и всякакъв друг транспорт от и към районите, които се контролират от проруските екстремисти и руската армия и в които се водят бойни действия.

Организирани са седем транспортни коридора и седем контролно-пропускателни пункта, през които ще се извършва преминаването на хора и превозни средства.

map
slavdelo.dn.ua

 

Както съобщават украинските медии, говорителят на пресцентъра на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко на поредния си брифинг е подчертал, че преминаването по други маршрути може да бъде много опасно:

„Районът на цялата разделителна линия е миниран. Затова опитите тя да бъде преминавана през разни горички и на други места са опасни за живота. Местните хора са наясно с това. Така че не съветваме никого да преминава линията, заобикаляйки тези пропускателни пунктове.“

Украинското Министерство на отбраната съобщава, че преминаването през седемте КПП ще се извършва само със специални пропуски.

За получаването им са необходими следните документи: заявление, в което са описани маршрута на движение и срока на пребиваване в зоната на АТО, паспорт (оригинал и копие), както и копие на документ, който потвърждава необходимостта от пътуване в района, контролиран/не контролиран от украинските власти (например, документ, че лицето живее в зоната на АТО; справка, че има погребани близки в зоната на АТО, справка за боледуващи близки, които живеят в зоната на ATO, справка от работното място или други потвърждаващи документи).
Посочените документи могат да бъдат представени на самия КПП.

Пропускателният режим ще се прилага за всички пълнолетни лица.

Интерфакс-Украина съобщава, че според информацията, предоставена от Андрей Лисенко на брифинг вчера, поради обстрелване на прилежащите територии от страна на терористите, Службата за сигурност на Украйна е спряла за един час движението през четири от седемте пропускателни пункта.

Лисенко също така е напомнил, че на границата на зоната на АТО продължават да действат 4 транзитни пункта на украинската Държавна служба за извънредни ситуации, предназначени за посрещане на т. нар. вътрешно разселени лица: в Донецка област – в района на Красноармейск и Мариупол, в Луганска област – в района на Сватово и Лисичанск.