USA

Върховната рада разреши допускането на чужди войски на учения в Украйна

 

През 2015 г. на територията на Украйна ще се проведат редица съвместни учения на украински военни с подразделения на въоръжените сили на САЩ и Полша  

USA
Американски военни на учения в Украйна / Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Днес Върховната рада даде съгласието си за допускане на подразделения на въоръжените сили на чужди държави на територията на Украйна през 2015 година.

Съответният закон за одобряване на решението на президента на Украйна за допускане на такива подразделения с цел участие в многонационални учения беше приет с гласовете на 305 народни депутати, съобщава ЛІГАБізнесІнформ.

През 2015 г. се планира провеждането на съвместни украинско-американски учения Fearless Guardian – 2015.

Целта на ученията е подобряване нивото на бойната подготовка на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и Националната гвардия на Украйна в съответствие със стандартите на НАТО, както и обмяна на опит и практическо отработване на действия, свързани с планирането и провеждането на специални операции.

В ученията ще участват общо около 2200 военнослужещи: 200 военнослужещи от ВСУ, 1000 – от Националната гвардия и около 1000 – от въоръжените сили на САЩ.

Също така се планират украинско-американски учения Си-Бриз, украинско-американски учения Saber Guardian/Rapid Trident, украинско-полски авиационни учения „Безопасно небе – 2015”, както и украинско-полски учения на подразделения на военната полиция „Ред и законност – 2015”.