В Украйна улесняват условията за правене на бизнес

Doing Business

В Украйна улесняват условията за правене на бизнес, което ще позволи на страната да вдигне рейтинга си в Doing Business с още 20 пункта

Законодателните инициативи на украинското правителство ще дадат възможност на страната да повиши показателите за лекота при правене на бизнес и да подобри инвестиционния климат. За реформата в отношенията между държавата и предприемачите в Украйна разказаха премиерът Арсений Яценюк и ресорните министри на открито заседание на правителството в сряда, 18 март.

По думите на премиера пет правителствени проектозакона за дерегулиране вече са минали на първо четене във Върховната рада и в близките дни ще бъдат приети.

По-конкретно, през април украинското правителство стартира онлайн обслужване, което ще позволи на предприемачите да получават възможно най-много документи чрез Интернет, а не да се редят на опашки в различните ведомства.

Министърът на правосъдието Павло Петренко каза, че подобни инициативи са били разгледани в Министерството на правосъдието и е станало ясно, че Украйна има перспективи да вдигне общия си рейтинг в Doing Business с 20 пункта.

Той напомни, че за пръв път миналата година Украйна влезе в първите сто страни по рейтинг на Doing Business.

Премиерът Арсений Яценюк подчерта, че благодарение на приетите закони, рейтингът на Украйна може да се качи от 76 на 12 място в света по лекота на процедурата за регистриране на бизнес, от 59 на 35 място по регистриране на собственост, от 142 на 108 място по решаване на въпроси, свързани с неплатежоспособността, и от 43 на 27 място по гаранции за изпълнение на договорни отношения.

Освен това правителството прие план за по-нататъшно облекчаване или анулиране на някои бюрократични процедури. Сред повече от стоте нови инициативи, представени от Министъра на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус, е намаляването на броя на задължителните документи за износ и внос на стоки, което ще намали сроковете за оформяне на износа от 29 на 8 дни, а на вноса – от 28 на 11 дни.

Министърът на правосъдието Павло Петренко добави, че ако подобрените показатели за правене на бизнес се запазят, експертите прогнозират, че към 2020 г. ще бъдат открити още около 50-70 хил. работни места. Освен това, Украйна ще привлече инвестиции на стойност почти 30 млрд. долара.

Информация от официалния сайт на Министерството на външните работи на Украйна – MFA.Gov.Ua