бизнес форум

В София беше проведен украинско-български бизнес форум

бизнес форумКакто съобщава на сайта си Посолството на Украйна, в София е проведен украинско-български бизнес форум, в откриването на който е участвал и Посланикът на Украйна в Република България Микола Балтажи. Проявата е организирана от Търговско-промишлените палати на двете страни със съдействието на украинското посолство и Българо-украинската индустриална камара.

Сред най-важните теми, подложени на обсъждане, са били развитието на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, участието на български и украински бизнесмени в съвместни програми на ЕС («Хоризонт 2020»), както и предоставянето на финансова, хуманитарна и техническа помощ на Украйна.

В рамките на форума председателят на БТПП Цв. Симеонов и първият вицепрезидент на ТПП на Украйна В. Яновский са подписали споразумение за сътрудничество между търговските палати на двете страни.

Напомняме, че актуални въпроси на българо-украинското икономическо сътрудничество са били обсъдени и по време на септемврийската среща на украинския посланик със служебния министър на икономиката и енергетиката В. Щонов. На срещата Посланик Микола Балтажи е предоставил информация за мерките, които взима украинското ръководство за мирното разрешаване на ситуацията в Източна Украйна на фона на военната агресия от страна на Русия, за изпълнението на Протокола на тристранната Контактна група от Минск и др.

Министър Щонов е потвърдил позицията на българското правителството за подкрепата на териториалната цялост и суверенитета на Украйна,  както и на усилията на украинските власти за възобновяването на мира и стабилността в Донбас.

Били са обсъдени актуални въпроси на енергийната сигурност, както и конкретни проекти за развитие на сътрудничеството в сферата на енергетиката.