Coca-cola

В РФ напук на Coca-Cola искат газираните напитки да бъдат продавани само срещу паспорт

Обществената палата на РФ е изпратила писмо до правителството с молба то да ограничи продажбата на сладки газирани напитки в училищата и другите детски учреждения. Обществениците излизат с още една инициатива, която искат да бъде подкрепена от представителите на властта: да бъде забранено на деца до 14 години

Coca-cola
Снимка: Тerjeenge

самостоятелно да купуват в магазините сладки газирани напитки, цитира УНИАН изданието  „Известия“.

Заместник-секретарят на Обществената палата Владислав Гриб готви съответното обръщение до Федералната антимонополна служба (ФАС), Министерството на  промишлеността и търговията на РФ и комитета на Държавната дума по здравеопазване. Но това не е единствената инициатива на Обществената палата, която ще бъде представена на ведомствата. Също така се предлага да бъдат направени предупредителни надписи на бутилките със сладка газирана вода, че тяхната прекомерна и постоянна употреба може да доведе до затлъстяване, диабет и други тежки последици за здравето.

Обществениците се надяват, че след неотдавнашното обръщение до министър-председателя Димитър Медведев на Министерството на здравеопазването ще бъде възложено да разработи ограничителни мерки за продажбата на газирани напитки на деца. „За нас е важно да се разбере, че тези мерки не са насочени срещу конкретни брендове — «Пепси», «Фанта»… Просто има редица продукти и напитки, които при постоянна употреба предизвикват психологическо пристрастяване и способстват за развитието на различни заболявания. Те, разбира се, имат друга позиция – че всичко при тях е изготвено според стандартите и затова не предизвиква вреди. Но ние говорим именно за постоянна и прекомерна употреба, защото прекрасно разбираме, че никой не пие по 100 мл на месец“ – подчертава Гриб.

Във ФАС отбелязват, че ще разгледат предложенията след постъпването им във ведомството. Още не е получен оперативен отговор от Министерството на промишлеността и търговията. Профилният комитет на Държавната дума подчертава важността на инициативата и изказва готовност да участва в разработката на „разширения списък“ от мерки.