Mehed

В окупирания Донбас има повече от 10 хиляди руски войници

Русия увеличава военното си присъствие в Донбас. В момента на окупираните територии има повече от 10 хиляди руски  войници. Това обяви на брифинг в петък заместник-министърът на отбраната на Украйна Петро Мехед, съобщава „Украина сегодня”.

Mehed
Петро Мехед / Снимка: uacrisis.org

Мехед отбеляза, че от информацията, която получава всяка сутрин за ситуацията в Източна Украйна, се вижда постоянно нарастване на броя на военните подразделения на  Руската федерация – не само намиращите се на руска територия край границата с Украйна, но и подразделенията, които се намират непосредствено на територията на Донецка и Луганска област и представляват втора и трета линия на руските въоръжени сили, задействани в бойните действия срещу украинската армия.

„Мога откровено да кажа, че представителите на Руската федерация лъжат. Освен че доставят оръжие на сепаратистите, те самите участват непосредствено в бойните действия”, каза заместник-министърът.

На въпрос на журналистите за броя на военнослужещите от РФ в Донбас, Мехед отговори: „Наблюдава се тенденция към увеличаване. Може да се каже, че към днешна дата над 10 хиляди представители на въоръжените сили [на Руската федерация] са намират на територията на Украйна.”

Същевременно на 12 февруари в Минск лидерите на Украйна, Германия, Франция и Русия, както и членовете на контактната група за прекратяване на войната в Донбас, одобриха ново споразумение, в което една от точките предвижда прекратяване на огъня в Донбас от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари. Освен това, е предвидено изтегляна на тежкото въоръжение и от двете страни с цел създаване на 50-километрова буферна зона.

По всичко личи, че Русия няма намерение да изпълнява тези договорености.

Нещо повече, по думите на заместник-министъра на отбраната на Украйна Петро Мехед терористите, подкрепяни от руски военни части, са получили заповед до 15 февруари да завземат Дебалцево и Мариупол.

Непосредствено след приключването на преговорите в Минск на 12 февруари, започнаха ожесточени атаки в района на Дебалцево.

Мехед съобщи, че за последните два дни украинската армия е отбила многобройните атаки на противника „и е готова и занапред да дава решителен отпор на враговете, които се опитват да разширят своята територия”.