SBU_3

В Националната академия на СБУ беше открит паметник на загиналите на Майдана

В Киев на територията на Националната академия на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) беше открит паметник на героите от Небесната сотня.

SBU_2

„Достойнството на всеки украинец, на цялата държава започна да се проявява там, на Майдана, и това продължава и днес и в Луганск, и в Донецк“, каза председателят на СБУ Валентин Наливайченко при откриването на паметника днес.

SBU_4

Той подчерта: „Чествайки паметта на героите от Небесната сотня, ние твърдо заявяваме: героите всъщност не умират, героите правят всеки от нас още по-силен. И наше задължение и наше призвание е да сме достойни за тази памет и да сме силни в борбата, убедени, че това е нашата земя, нашата държава и ние сме нейни защитници“.

SBU_3

SBU1
Валентин Наливайченко

Пред журналистите, присъствали на събитието, В. Наливайченко отбеляза, че СБУ е събирала всички документи, свързани с разследването на престъпленията, извършени на Майдана.

„Ние изцяло разсекретихме всички материали, включително тези с подписа на бившия ръководител наСБУ, който е извършвал незаконно антитерористична операция, арест на хора“, подчерта Наливайченко.

Той добави, че съществува и друг аспект на работата на СБУ в тази насока – разследване дейността на руски генерали от ФСБ през декември 2013 – януари 2014 година.

„Имаме основателни подозрения, че те са имали непосредствено отношение към престъпленията, които предишната украинска власт извърши на Майдана в Киев и в другите области“, обяви председателят на СБУ.

В. Наливайченко съобщи, че всички събрани от СБУ материали са предадени на Главната прокуратура.

В дните около 20 февруари 2014 година по време на протестите на площад „Независимост“ (Майдан Незалежности) в центъра на Киев бяха убити с огнестрелно оръжие 104 протестиращи, които украинският народ нарече „герои от Небесната сотня (отряд)“ или просто „Небесна сотня“.

С президентски указ 20 февруари е определен за ежегоден Ден за отбелязване паметта на Небесната сотня.

interfax.com.ua

Снимки: novostimira.com.ua