Паметник на депортираните таврийски българи

В Добрич се открива паметен знак на трагичната съдба на таврийските българи

Пред сградата на Община Добричка срещу барелефа на цар Борис III бе открит мемориалният знак „В памет на таврийските българи“.Паметник на депортираните таврийски българи

Както съобщава Добрич Онлайн, с паметника се отбелязват доброволното преселване на около 2000 таврийски българи в България (1943 – 1944 г.), трагичното самоубийство на предводителя им Мишо Хаджийски (7-12-1944г.) и 70-та годишнина от трагедията на депортирането на вече заселилите се в България таврийски българи обратно в СССР (1945 г.). Надписът на паметника гласи: „В памет на таврийските българи, преселили се през 1943 – 1944 г. в прародината си България с благословията на цар Борис III – Обединител. През пролетта на 1945 г. в условията на фактическа окупация на България от Червената армия, стават жертва на Сталин и отечественофронтовската власт при депортирането им обратно в СССР”.

Домакин на събитието е Община град Добрич, организатори – Инициативен комитет за построяване на мемориалния знак „В памет на таврийските българи“ и Общобългарски съюз „Истина“. Гости на тържеството бяха новоизбраният кмет на града Йордан Йорданов, председателят на общински съвет – Добрич Иво Пенчев, д-р Маргарита Новоселска – областен управител, Негово Превъзходителство Микола Балтажи – посланик на Република Украйна в България, дипломатът Иван Станчов, както и потомци на таврийските българи. Сред присъстващите бяха българи от днешна Таврия, както и жители на град Добрич. Паметният знак бе открит от Йордан Йорданов – кмет на община Добрич и Георги Чунчуков – член на инициативния комитет и зам. председател на Общобългарски съюз „Истина”. Освещаването на паметника бе направено от отец Иван Дойчев.

Георги Чунчучков произнесе трогателно слово, което запозна присъстващите с историята на таврийските българи и идеята за издигане на мемориален знак в тяхна памет. А кои са таврийските българи? Те са потомци на българите от ямболския, сливенския и одринския край, преселили се в началото в Бесарабия, по време на руско-турските войни, а после установили се в Таврия (географска област в днешна Украйна). През април 1942 година Украйна е окупирана от немски и румънски войски. Таврийските българи пишат писмо до Цар Борис III, с молба да им помогне в тези тежки времена и да ги приеме на територията на България. През 1943 г. започва преселването им от Украйна в Добруджа и Лудогорието. Активни участници в процеса са таврийският писател и журналист Мишо Хаджийски, пълномощникът на българското правителство Любомир Кузупов, както и българският генерален консул в Галац Иван Д. Станчов. В пределите на България таврийските българи получават земи, безлихвени заеми и храна. През 1945 г. България е окупирана от Червената армия и таврийските българи се преследват, смятани за изменниици на отечеството. Сталин иска от българското правителство да ги предаде, следват гонения и убийства. Малцина имат късмет да оцелеят.
В края на церемонията всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред новооткрития паметник.