В АТО започна да постъпва на въоръжение украинският аналог на знаменития Javelin

stugna p
Украинският ПТРК „Стугна-П“

Украинският държавен концерн „Укроборонпром“ стартира масовото производство на противотанкови ракетни комплекси „Стугна-П“, съобщава ЛІГАБізнесІнформ.  

Това е потвърдено от генералния директор на концерна Роман Романов във вчерашно предаване на украинската телевизия „5 канал“.

„Вече пристъпихме към масово производство. Тези системи вече са поръчани от Министерството на отбраната и от Националната гвардия и ще бъдат използвани от тях“, съобщи Романов.

По думите му ракетните комплекси вече постъпват на въоръжение в армията и Националната гвардия.

ПТРК „Стугна-П“ е разработен от държавното конструкторско бюро „Луч“ през 2010 година. Базовата версия се състои от позиционирана върху тринога пускова система, контейнер за ракетите, насочващо устройство и пулт за дистанционно управление, който позволява на оператора да извърши изстрелването на разстояние.

Javelin
Американски Javelin

Заслужава да се отбележи, че противотанковия ракетен комплекс „Стугна-П“ е украинският аналог на знаменития американски ПТРК Javelin, предназначен за унищожаване на бронирана техника, защитени обекти (бункери, дълговременни огневи съоръжения) и ниско летящи и ниско скоростни цели (хеликоптери, безпилотни летателни апарати).

Javelin е първият сериен ПТРК от трето поколение. Заради редица негови характеристики е наречен оръжие на бъдещето.