Унищожено е елитно подразделение на морската пехота на Русия

DebaltsevoМоже да се каже, че условията за спазване на ден на тишината, обявен вчера от работната група за спиране на огъня,  не са изпълнени, се говори в репортаж на „Подробности-ТВ“. „Само няколко часа беше тихо, а след полунощ стрелбата се възобнови и продължи сутринта.“

Прес офицерът на щаба на АТО Алексей Дмитрашковский коментира ситуацията: „Имаше три атаки срещу позициите на украинската армия. Ситуацията край Дебалцево е сложна. Стрелят, щурмуват нашите позиции“.

Украинската страна изрази готовност да спазва минските споразумения. Но всъщност реалната ситуация на фронта изобщо не изглежда мирно.

Ето какво казват в една от най-горещите точки в зоната на АТО през последните седмици – Дебалцево: „Противникът не спира огъня по позициите ни. В това можете да се убедите сами, но той вече не е с тази интензивност и с тази мощност. Стана по-тихо, по-спокойно. Принудени сме да откриваме ответен огън, вярно, че след тройно съгласуване и потвърждаване.  Все пак се налага да отговаряме на ударите, защото става въпрос за човешки животи“ – казва Андрей Бойко, командир на ротата „Ятран“ на 17 батальон на териториалната отбрана.

Командването на групата, която отбранява Дебалцево, допуска, че огънят по украинските позиции може да се води от групировки, които не се контролират от ръководството на ДНР.

Заедно с това то е принудено да отговаря. Според данни на украинското разузнаване диверсантите от страна на ДНР са доста активни. Те се опитват да разучат как са организирани украинските блок-постове, броя и характера на техниката и живата сила.

„Продължават да работя снайперисти, разузнавачите им се опитват да се приближат до нас. Работят диверсионни групи, няколко са, знаем го със сигурност. Идентифицирали сме едната от тях“ – твърди командирът на ротата на „дълбокото“ разузнаване на 59 разузнавателен батальон „Птах“.

Заедно с това в репортажа се съобщава, че противникът не е успял да обкръжи Дебалцево в котел. „Всичките атаки бяха успешно отбити. Противникът е изморен и понесе големи загуби.“

Според информация от 11 батальон е било унищожено дори и елитно подразделение на морската пехота на Русия.

Засега продължава временното затишие, военните се опитват да организират бита си, слагат в палатките и заслоните печки. Доброволците се докарали брикети за отопляване. Армията се подготвя за продължителна отбрана.

Освен това от щаба на АТО днес ни съобщиха, че е извършен обмен на военнопленници. Успели са да освободят още петима украински военни.“

 По материали на Подробности-ТВ