ДНР

Унгария се разграничава от представителя на партия „Йобик“ – „наблюдател“ на псевдоизборите в Донецк

Мартон Дьондьоши
Мартон Дьондьоши

Министерството на външните работи на Унгария осъжда псевдоизборите на терористите в Донбас и се разграничава от така наречения „наблюдател“ от унгарската партия „Йобик“, който е присъствал по време на неделното „гласуване“ на сепаратистите.

Това се казва в заявление на унгарското външнополитическо ведомство, съобщава украинската служба на Радио Свобода.

МВнР на Унгария потвърждава своята позиция, според която официална Будапеща подкрепя независима Украйна в нейните международно признати граници, а също така поддържа курса към демократично, стабилно, съвременно и процъфтяващо украинско общество.

В унгарското министерство подчертават, че са солидарни с позицията на „Вишеградската четворка“ и Великобритания, изразена в съвместно заявление от 30 октомври, в което те осъждат сепаратистките „избори“ в Донбас и призовават Русия да не признава резултатите от такова незаконно „гласуване“, съобщава кореспондентът на Радио Свобода.

МВнР на Унгария изразява съжаление по повод „действията, които са били насочени към потвърждаване легитимността на сепаратистките избори в Донбас“, независимо дали това са опити от страна на политически сили на Украйна, на чужденци, на някои чуждестранни организации или представители на парламентарни партии.

Ведомството се разграничава, без да назовава конкретна фамилия, от представителя на ултрадясната партия „Йобик“, който е участвал като „наблюдател“ в тези, непризнати от международната общност, избори.

По информация на унгарската агенция МТІ, в състава на една от групите на „международните наблюдатели“ на псевдоизборите на 2 ноември е бил  Мартон Дьондьоши. В Унгария той заема поста заместник-председател на парламентарния комитет по външна политика от дяснорадикалната партия „Йобик“ в Националното събрание на Унгария.

Бела Ковач
Бела Ковач

Другият представител на ултрарадикалната партия „Йобик“ – евродепутатът Бела Ковач, когото в Унгария подозират в шпиониране в полза на РФ, е бил наблюдател и на „референдума“ в Крим на 16 март 2014 година и още тогава е обявен за персона нон грата в Украйна.

Освен със своите расистки и антисемитски изказвания, в Унгария партията „Йобик“ е известна с това, че открито подкрепя въоръжената агресия на РФ срещу Украйна и призовава за присъединяването към Унгария на Закарпатието (в което живеят компактно много етнически унгарци – 151, 5 хил. от общо 156,6 хил. в цяла Украйна, според последното преброяване през 2001 година) .

УД напомня, че сред наблюдателите на псевдоизборите в Донбас е била и гражданката на Република България Магдалена Ташева, която на сайта на МВР на Украйна е представена като „журналистка, член на политическа партия от националистически тип “Атака”, която се бори за излизането на България от НАТО и Европейския съюз“.

Министерството на вътрешните работи на Украйна е отправило молба към украинското МВнР „да бъдат предприети необходимите мерки тези чуждестранни граждани да бъдат обявени за персони нон грата на територията на Украйна, както и информацията за тяхното участие в противозаконни действия на територията на Украйна да бъде предадена на съответните правителствени институции в техните държави“.

За сега не е известна реакцията на българското външнополитическо ведомство. На сайта на МВнР има само заявление на министъра Димитър Митов „По повод проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР“, в което се казва:

„Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР.

Тези т.нар. избори  са в противоречие с действащото украинско  законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата  в  Украйна.

Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане,  при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна.“