ЕС

Украйна се отказва от 15 000 съветски стандарта и преминава към стандартите на ЕС

ЕСУкрайна се отказва от стандартите ГОСТ, които действат от времето на СССР, и преминава към европейски стандарти. Това съобщава eurointegration.com.ua, като цитира украинския премиер Арсений Яценюк.

По-рано първият заместник-министър  на икономическото развитие Валерий Пятницкий заяви, че правителството планира да приведе украинските технически стандарти и регламенти в съответствие с нормативите на ЕС и да приключи работата над 3 000 стандарта до края на годината.

Според него за едно подобно адаптиране, необходимо за пълноценното влизане в сила на икономическата част на Споразумението за асоцииране с ЕС, на правителството ще е необходима около една година.

В Украйна вече почти една четвърт от предприятията на хранителната промишленост работят по европейски стандарти. Внедрени са системи за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти в 574 предприятия в хранителната и преработвателната промишленост.

По данни на Министерството на аграрната политика и храните в момента такива системи се внедряват в още 97 предприятия, така че броят на предприятията, които са преминали или в момента преминават към европейските стандарти за качество, представлява 22% от общия брой на предприятията в дадената сфера.