gaz1

Украйна отказва да купува руски газ по предложената й цена

 

Украинските власти отказват предложената от Русия отстъпка в цената на газа. Това е заявил премиер-министърът Арсений Яценюк, предава „РИА Новости“

Украйна и Полша започват нов газов проект, който няма да хареса на Русия.„Прекратяваме купуването на газ от РФ. На 1 януари ни беше предложена цена от 212 долара за 1000 кубически метра. Няма да купуваме газ от Русия, защото вече го получаваме от ЕС на цена, по-ниска от предложената ни от Русия. Средната стойност на газа от ЕС е около 200 долара.“ – съобщава Яценюк и добавя, че Украйна е натрупала около 13 млрд. кубически метра газ, което е с 2.3 млрд. повече, отколкото за същия период на 2015 година. „Така че разполагаме с достатъчно количество газ, за да подсигурим отоплителния зимен сезон“ – завършва премиерът на Украйна.

Напомняме, че в края на миналата година, премиер-министърът на Русия Дмитрий Медведев взе решение да предостави на Украйна отстъпка в цената на газа, в размер на 17.7 долара за 1000 куб.м., като формиралата се крайна цена беше 212.3 долара за 1000 куб.м. От началото на 2015 година обаче, Украйна увеличи покупките на газ от Европа почти два пъти – на 10.2 кубически метра газ срещу 5.1 кубически метра година по-рано.

Източник: Дождь