Нафтогаз

Украйна е изплатила дълговете на „Нафтогаз“ по евробондовете – Яценюк

YatsenyukУкрайна е изплатила дълга на „Нафтогаз“ в размер на 1 млрд. 670 млн. долара по евробондовете.

Това съобщи в ефира на Първи национален канал на украинската телевизия министър-председателят Арсений Яценюк, съобщава Еспресо.TV.

„За дълговете: те се надяваха, че ние няма да върнем дълговете по евробондовете. Дълга от 1 млрд. 670 млн. долара ние завчера изплатихме до копейка“ – каза той.

Председателят на украинския Министерски съвет обясни, че парите са взети от международни кредити. „С пари от международни кредити. От всички кредити (а те бяха общо 7 млрд.) ние върнахме 5 млрд. стари дългове, сега правителството има 2 млрд.“ – обясни Яценюк.

Той подчерта, че в момента правителството има на сметките си 8 милиарда в гривни, с които финансира армията, въоръжените сили, храната, продуктите, пенсиите, заплатите.

„От всички пари, които получихме за тези 7 месеца, сме конвертирали всичко на всичко 500 милиона долара за (покриване) на бюджетния дефицит“ – добави премиерът.

Еспресо.TV уточнява, че в информацията, която е била обявена от министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк в ефира на Първи национален канал, не се говори за пълно погасяване на газовите задължения към РФ, тъй като Украйна не е съгласна с размера на дълга и го обжалва пред Стокхолмския арбитраж. В момента иска на „Нафтогаз“ срещу „Газпром“ се разглежда в Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм.