RADA

Украинското Министерство на финансите предлага трикратно намаляване на броя на депутатите

RADAАко броят на народните избраници бъде намален до 150, това ще доведе до икономии в бюджета в размер на повече от 400 милиона гривни.

Министерството на финансите на Украйна предлага да бъдат внесени изменения в Конституцията, които предвиждат намаляване броя на депутатите във Върховната рада от 450 на 150. Това е едно от предложенията, които се съдържат в препоръките на финансовото министерство относно законодателните промени, целящи оптимизиране на разходите в държавния бюджет, съобщава украинското издание Зеркало недели.

По оценка на министерството трикратното намаляване на броя на депутатите до 150 души ще позволи ежегодно да бъдат спестявани 424 млн. грн.

Освен това, Министерството на финансите предлага:

  • – да бъде отменено правилото, според което на депутатите се компенсират разходите, свързани с изпълнението на техните правомощия, в размер на средната месечна депутатска заплата (икономия 94 млн. грн.);
  • – да бъде намален броя на помощниците-консултанти на народните депутати, които са държавни служители, от четирима на двама души (икономия 40,3 млн. грн.);
  • – да се отмени еднократното изплащане в размер на три месечни заплати на помощник-консултант в случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на депутата (икономия 40 млн. грн.).
  • /1 евро = 19,42 гривни (официален курс на Националната банка на Украйна) – б. ред./