Яценюк

Украинският премиер на “Стената” между Украйна и Русия

Яценюк посети строителството на “Стената” на границата с Русия, съобщава UA-TODAY.

Яценюк

 

През всичките години на независимостта Украйна не е изградила нормална граница с Русия. След разгарянето на конфликта в Донбас министерският съвет започна реализацията на проекта “Стена”.

Това съобщава стената си във Фейсбук  украинският премиер Арсений Яценюк.

“Ако не ви харесва названието на проекта “Стена”, можете да го наричате “Европейски вал”. Фактически това представлява изграждане на източната граница на Европейския съюз.

Какава е целта ни? Първо – да се спре нелегалната миграция. Второ – да се спрат диверсионните групи. Трето – спиране на контрабандата. Четвърто – спиране на превоза на оръжие. Пето – спиране на превоза на радиоактивни материали. Шесто и главно: ако нямаме граница, никой няма да ни даде безвизов режим с ЕС. Ако нямаме граница, не може да се реши и въпросът за членството на Украйна в Северноатлантическия алианс”, пише Яценюк.

Яценюк

 

Освен това той подчертава важността на изграждането на “Стената” за националната отбрана.

граница

 

“И накрая, една нормално оборудвана граница е нашата отбранителна линия, която за украинските въоръжени сили ще бъде първата линия за защита срещу агресора – Руската федерация. Сега обявяваме обществена поръчка, за да привлечем за строителството украински фирми и да дадем работа на украинците. Досега за участие в проекта са се регистрирали повече от 1100 души”, добавя Яценюк.