Украинският парламент прие закон за защита на бежанците от Донбас и Крим

radaДнес Върховната рада на Украйна подкрепи закона „За гарантиране правата и свободите на вътрешните преселници“, съобщава сайтът на радио Свобода.

За закона са гласували 249 депутати при минимално необходимите 226.

Документът дава гаранции на вътрешните преселници (с този термин са обозначени бежанците от Донбас и Крим, които са се преместили в други райони на Украйна) за спазването на техните права, свободи и законни интереси.

В обяснителната бележка се подчертава, че законът предполага гарантиране на необходимите условия за социална адаптация, временно жилище, помощ при трудоустройството, продължаване на обучението в училища и вузове, съдействие при събирането на пари за хуманитарна и благотворителна помощ, включително и от международни институции, организации и чужди страни и т.н.

Според данни на ООН до 15 септември най-малко 310 хиляди лица са се изселили от Крим и Донбас.

Председателят на Държавната служба на Украйна за извънредни ситуации Сергей Бочковский съобщава, че почти 40 хиляди жители на Донецка и Луганска област, които са напуснали домовете си по времето на бойните действия и са се преместили в други региони на Украйна, са се завърнали обратно. По думите му сега броят на вътрешните преселници е намалял и е около 268,5 хиляди.