Върховна Рада на Украйна

Украинските депутати гласуват за отпадане на имунитета си

Както „Украйна днес“ вече писа, при създаването на коалицията в украинския парламент, в проекта „Коалиционно споразумение“, върху който работиха пет политически сили, бе вписана точка за отмяна на депутатската неприкосновеност.

Кои са мажоритарните депутати в бъдещата Върховна рада? Част 2Предложението за промяна в законодателството беше внесено за гласуване днес.

Освен премахването на имунитета на депутатите, промяната предвижда също и частично премахване на неприкосновеността на съдиите.

Още в началото на заседанието на украинската Рада представителят на Президента в парламента призова поне 300 депутати да дадат гласа си за промяната. Много от тях подкрепиха предложението, като отбелязаха, че само премахването на имунитета няма да е достатъчно – нужни са и реформи в съдебната система.

Очаквано се намериха и такива, които твърдят, че промяната в закона е „лов на вещици“ и че съдиите няма да имат свободата да издават независими присъди.

Това твърдение, обаче, беше контрирано с аргумента, че законопроектът предвижда съдиите да бъдат подвеждани под отговорност само в случаите на нарушаване на закона, което не е свързано с изпълнението на служебните им задължения, както и за преднамерено произнасяне на незаконосъобразни решения.

За да се избегнат обвиненията, че промяната въвежда „инквизиция“ в парламента, решението ще бъде изпратено за становище на Венецианската комисия при Съвета на Европа.

В крайна сметка, от 371 присъстващи  депутати, 365 гласуваха „За“.

Тъй като решението предвижда промени в Конституцията, то ще бъде внесено в Конституционния съд за произнасяне и след това върнато за окончателно гласуване в парламента.

Народните представители ще имат възможност да въведат промените в Конституцията още в началото на следващата сесия, която започва през септември.